15.7 C
Belgrade
29/05/2023
region Srbija vesti

Poezija ima lice- Edicija savremene poezije ,,Najbolja“

Pod sloganom Nove boje poezije u Pančevu je pokrenuta edicija savremene poezije ,,Najbolja”. Ova edicija jedna je od retkih koje se bave savremenom poezijom i rezultat je volje i volonterskog rada članova Udruženja pisaca Pančeva, nastala pod pokroviteljstvom grada Pančeva. Ideja je da se pored Pančevaca, u ediciji objavljuju knjige već afirmisanih, ali i novih pesnike iz cele zemlje.

Edicija Najbolja izdvaja se i u smislu dizajnerskog rešenja- unošenjem veselih boja u kontrastu s crno-belim fotografijama autora. Fotografije su s namerom stavljene na prednju stranu korica, jer, kako kažu ,,želimo da pokažemo da poezija ima lice i da svaki pesnik ima svoj identitet, da nije bezlično ime i prezime najčešće sakriveno od pogleda čitaoca“.

Ova, ,,nulta“ godina donosi spoj uređivačkog iskustva, novog entuzijazma i pesnike koji su se osvedočili kao interesantni, inovativni i autentični stvaraoci, a i dalje pripadaju mladoj srpskoj poeziji. Kao glavni i odgovorni urednik edicije Najbolja izdanja potpisuje Vasa Pavković, a urednici edicije za 2012. godinu su Ana Ristović i Nikola Vujčić. Do sada je u ediciji objavljeno pet pesničkih knjiga: Zvezda od prah šećera, Ane Seferović, 100 malih pesama, Dejana Čančarevića, Dok neko šapuće naša imena, Jasmine Topić, Ne brinem više, Jasne Milićev i Belo blato, Čarne Popović. Ediciju možete pratiti i na sledećem sajtu: https://sites.google.com/site/edicijanajboljapoezija/home

 

Slične vesti