-0.8 C
Belgrade
05/02/2023
Srbija vesti

Poetski underground u zgradi BIGZA

POETSKI UNDERGROUND
„KUNG FU POEZIN“ U ZMAJEVOM GNEZDU 
Subota, 12.11.2011 od 22h – u zgradi BIGZA, šesti sprat
U Beogradu je već par godina aktuelan i vrlo posećen Poetski klabing u organizaciji udruženja Poezin. Ova vrsta poetskih žurki nas je uverila da je poeziju lako preseliti iz stereotipnog akademsko-literarnog klišea u zadimljeni klupski ambijent, da se njome mogu isprovocirati različite reakcije publike a mladi autori motivisati i ohrabriti da nastupe. Beogradska poetska scena je živa, ali jedino se Poezin uporno ne odriče undergrounda. Uz afirmisane i manje poznate goste, on daje šansu svima koji se osećaju spremnim da svojim tačkama animiraju prisutne, dokazujući time da poezija može biti delirična i ekstravagantna, kako su nas davnih godina u to uverili Bukovski i Ginsberg. Poetski klabing se od 2010. svakog meseca odvijao na Akademiji FLU u legendarnoj Rupi (Demiji), sve dok je vlastodršci nisu zatvorili (time bespovratno osakativši underground scenu), ali se on potom preselio u Panic Room Žica, a nedavno je imao i pokušaj osvajanja SKCa. U skladu sa progresivnim idejama i dosadašnjom koncepcijom koja isključuje oficijelnost, poetske žurke se konačno sele u zgradu BIGZ-a pod novim nazivom „Kung-fu Poezin„.
BIGZ je jedno od retkih preostalih stecišta undergrounda u Beogradu. Ovo monumentalno zdanje na dnu Senjaka doživljava „revival“ kao kulturni centar okupivši razne grupe umetnika koji u njegovom okrilju iznajmljuju prostor, vežbaju i predstavljaju svoja postignuća. U ovoj multidisciplinarnoj umetničkoj koloniji još niko ne zabranjuje pušenje, točenje ili unošenje alkohola, niti limitira trajanje žurki, svirki i performansa koji se frekventno odvijaju uz free upad. Od letos se u „Čekaonici“ na sedmom spratu održavaju odlične džez svirke, dok na šestom paralelno teku javne probe bendova, radionice i prezentacije, kao i zabave na koje svako može da zaviri ili „zaglavi“ koliko želi, bez toga da se oseća nepoželjnim. Cene pića su dostupne a domaćini i posetioci veseli. BIGZ je teško napustiti u zoru, kažu svi koji tamo „zabodu“ u potrazi za cool atmosferom i dobrim provodom. U BIGZu nema mesta za pozerstvo, šminkeraj i fenseraj, a ako naletite na grupu zombija, veštica, vanzemaljaca ili sveštenika, verovatno je maskenbal u toku.
Poezin je spreman da uz nove kung-fu zahvate u BIGZ dovuče goste, pa poručuje svim potencijalnim izvođačima da stisnu petlju, istrče na binu, zagrizu majk i raspamete publiku.
Najavu napisala – Biljana Kosmogina

Slične vesti