17.3 C
Belgrade
23/03/2023
poezija Srbija

Поетски конкурс Меморијала Драгутина Кујовића и петровских талаца

 

poetryОрганизациони одбор Меморијала Драгутина Кујовића и петровских талаца расписује

НАГРАДНИ КОНКУРС

ЗА РОДОЉУБИВУ ПЕСМУ НА ЗАДАТУ И СЛОБОДНУ ТЕМУ

  1. Песма на задату тему треба да буде инспирисана заробљавањем талаца и(ли) херојском смрћу Драгутина Кујовића, радиотелеграфисте Врховне команде ЈВуО, у немачкој офанзиви Моргенлуфт/Јутарњи ваздухизведеној 12-20. јула1943. године у области Сувобора, Маљена, Повлена и Медведника, у којој је убијено 13 а заробљено 455 људи и одведено у логор на Бањици, где су већина стрељани као таоци због неуспелог покушаја хватања и уништења Штаба ВК ЈВуО. Радиотелеграфиста Кујовић свирепо је мучен, али се херојском смрћу уздигао изнад џелата и спасао Гојну Гору погрома.
  2. Родољубива песма на слободну тему  по избору учесника Конкурса.

Предвиђено је да се у обе категорије доделе по три новчане награде и да се награђене и одабране песме, уз документарну грађу о офанзиви Моргенлуфт, објаве као четврта књига приношења Меморијалу. Буџет за ове намене образовао би се од уплата учесника Конкурса у износу од хиљаду динара, чиме стичу статус пренумеранта на два примерка књиге, као и од евентуалних прилога других дародаваца.

Учесници Конкурса биће благовремено обавештени о месту и датуму завршне светковине Меморијала, као и о начину прикупљања средстава за објављивање књиге.

На Конкурс доставити само по једну песму у обе категорије у по три примерка и потписане шифром. Уз песме, у посебно запечаћеном коверту, доставити још и:

  1. Разрешење шифре са адресом и контактима,
  2. Краће био-библиографске податке и фотографију,
  3. Изјаву о претплати / откупу два примерка књиге,
  4. Адресиран коверат са поштанском марком за повратне информације.

Конкурсне материјале, закључно са 18. јуном текуће године (важи поштански жиг) достављати на адресу: Миливоје Трнавац, с. Гојна Гора, 32308 Прањани

Slične vesti