3.3 C
Belgrade
28/03/2023
region vesti

Podgoricko kulturno ljeto 2011.

Ovogodišnje Podgoričko kulturno ljeto biće otvoreno 15. jula tradicionalnim koncertom Narodnog orkestra i Folklornog ansambla KIC-a „Budo Tomović“ u 21 sat na platou ispred Sahat kule.
Drugog dana manifestacije, 16. jula, biće organizovan koncert Saše Vasića na terasi KIC-a „Budo Tomović“ sa početkom u 21 sat.
Ljubitelji rok muzike imaće priliku da čuju grupu Električni orgazam, 26. jula u 21 sat na terasi KIC-a „Budo Tomović“ koja ove godine slavi 30 godina postojanja, a podgoričkoj publici predstaviće i novi CD To što vidiš znaš.
Filmski program Podgoričkog kulturnog ljeta obilježiće premijera sedam kratkih igranih filmova pod zajedničkim nazivom „Da smo mi živi i zdravi“, studenata FDU sa Cetinja, 22. jula u 21 sat na muzičkoj kapeli na Kruševcu.
Dan kasnije, na istom mjestu u 21 sat biće održano veče renomiranog filmskog stvaraoca Želimira Žilnika, jednog od najznačajnijih reditelja tzv „crnog talasa“, čiji je značajan filsmki opus inspirisan i Crnom Gorom.
18. jula biče održana javna tribina Američki avangardni film – Ken Džejkobs u 20 sati u multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“.
Biblioteka „Radosav Ljumović“ organizovaće književno veče Goceta Smilevskog, 26. jula u muzičkoj kapeli na Kruševcu, sa početkom u 21 sat. Goce Smilevski, mladi makedonski pisac, dobitnik je niza visokih književnih priznanja, od kojih se izdvaja Nagrada za literaturu Evropske unije za 2010. godinu. za njegov najnoviji roman Sestra Zigmunda Frojda.
Jedna od tematskih večeri ovogodišnjeg Podgoričkog kulturnog ljeta biće i veče programa Vinu u čast, 19. jula u 21 sat u klubu PJAZZA – zgrada Maksim organizovano u saradnji sa Nacionalnim udruženjem Somelijera Crne Gore.
Plato ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu biće rezervisan za najmlađe, tokom hepeninga Kao sa modne piste, koji će biti održan 20. jula sa početkom u 21 sat. Projekat, odnosno interaktivni, edukativni, muzičko-modno-plesni hepening za najmlađe sastoji se od programa sačinjenog od muzike, mode, plesa i predstavljanja djece u ulozi manekena.
U nizu tematskih večeri, biće organizovano i veče flamenka Entre Suenos – Između Snova, 25. jula u 21 sat, na platou ispred KIC-a „Budo Tomović“.

DRUGI DIO ovogodišnjeg Podgoričkog kulturnog ljeta počeće programom Pod Goricom Podgorica, 30. avgusta u 20 sati na platou ispred Sahat kule, posvećenom Podgorici od Duklje do danas.
Uz živo kazivanje poetizovanog teksta o nastanku i razvoju Podgorice čuće se i podgoričke melodije prožete filmskim storijama o gradu, kao i spotovi snimljeni na kompozicije o Podgorici.
Prvog septembra u holu KIC-a „Budo Tomović“ biće organizovana izložba slika Zorana Krivokapića, autora koji je imao preko 20 samostalnih izložbi u svim većim gradovima Crne Gore i regiona.
U saradnji sa Blues Barom biće organizovana multimedijalna manifestacija Art street, od 09. do 11. septembra, sa početkom u 21 sat, u ulici Novaka Miloševa.
Muzeji i galerije Podgorice organizovaće promociju monografije Kulturna baština Podgorice, 10. septembra u 20 sati, u foajeu JU Muzeji i galerije.

Podgoričko kulturno ljeto zatvoriće 29. septembra izložba Srđana Kovačevića, organizovana u Modernoj galeriji JU Muzeji i galedije Podgorice, koncipirana kao omaž nedavno preminulom umjetniku.

Slične vesti