31.2 C
Belgrade
20/06/2024
poezija Srbija

Pod zvezdarnim nebom

ЦЕНТАР ЗА МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНА ИСТРАЖИВАЊА И КОМУНИКАЦИЈУ уз подршку ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ЗВЕЗДАРА расписују јавни конкурс у области песничког стваралаштва о културним и уметничким знаменитостима Звездаре:

“ПОД ЗВЕЗДАРНИМ НЕБОМ“

Циљ конкурса јесте да се кроз такмичење у писању песама опишу и на адекватан начин промовишу све значајне знаменитости општине. Комисија у саставу од три члана изабраће најбољих 100 песама, а прве три ће бити награђене.

Позивају се сви заинтересовни аутори да пошаљу  до 3 своја рада на е-мејл: cmik.bg@gmail.com најкасније до 10. јула 2018. године. Потребно је написати пуно име и презиме аутора, кратку биографију, адресу и контакт телефон. Песме је неопходно слати у фонту Times New Roman, величина 12, проред 1,5. Котизација за учешће је 500 динара, а сваки учесник добиће збирку песама на поклон.

Услови конкурса: Општина Звездара је градска општина Града Београдa. Оно што је је недовољно промовисано јесте богатство у културно-уметничком смислу једне од најстаријих општина главног града. На врху брда раније познатог као Велики Врачар подигнута је 1887. Астрономска опсерваторија по којој су овај крај, а касније и општина добили назив. Булевар краља Александра није само најдужа улица у Србији, већ и најстарија активна улица, који су трасирали Римљани (назван Цариградски друм) као најважнија саобраћајница Балканског полуострва која је спајала Сингидунум (Београд) са Цариградом (Истанбулом). Споменик Александру I Обреновићу налази се на тргу испред зграде Општине Звездара, на простору између Општине и Студентског дома „Краљ Александар I“. Поред тога, на Звездари постоји и споменик Ћирилу и Методију, рад истакнутог македонског вајара Томета Серафимовског, споменик Вуку Стефановићу Караџићу, на раскрсници Булевара краља Алескандра и Рузвелтове улице, као и споменик од бронзе руском песнику и књижевнику А.С.Пушкину, рад руског вајара Николаја Кузњецова Мурмоског. Најпознатија културне и уметничке установе јесу УК Вук С. Караџић, Звездара театар, Пан театар, итд. Бројни српски уметници и научници који су добили улице на Звездари: песници Милан Ракић, Војислав Илић, сатиричар Радоје Домановић, етнолог Веселин Чајкановић, сликар Паја Јовановић, археолог Драгослав Срејовић, етнолог Јован Ердељановић, Михајло Пупин (ул. Пупинова), Нина Кирсанова (Девет Кирсанове), глумца Зорана Радмиловића, итд. Српски државници који су добили улицу на Звездари: краљ Александар Обреновић, Краљица Марија, некадашњи министар економије Мита Ракић, итд.

 

Slične vesti