-3.5 C
Belgrade
08/02/2023
region Srbija

Počinje Smederevska pesnička jesen

U Smederevu 17. oktobra počinje predfestivalski program 42. Međunarodnog festivala„Smederevska pesnička jesen“, koji će svečano biti otvoren u utorak, 19. oktobra, uz učešće pedesetak pesnika iz 17 zemalja.

Program počinje u gradskom Muzeju otvaranjem izložbe „Japanska grafika – Slike efemernog sveta“, kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki i pesnikinja Hinako Abe i Kajoko Jamasaki.

Večernji program biće nastavljen u Narodnoj biblioteci 11. sajmom poezije, u okviru kojeg će biti uručena nagrada „Zmaj Ognjeni Vuk“ Milosavu Tešiću za knjigu pesama „Mlinsko kolo“, u izdanju Zavoda za udžbenike.

Za utorak je planirana svečanost darivanja, kada će domaći i strani autori, učesnici Festivala, darivati Narodnu biblioteku u Smederevu svojim pesničkim knjigama.

U slavu Bahusa, naziv je popodnevnog programa u Vinskom gradu, kada će se čuti pesme o vinu, uz degustaciju smederevskih vina i muziku dua „Oba“.

U večernjem terminu u Centru za kulturu biće predstavljen Međunarodni festival slovenske poezije iz Varne u Bugarskoj. Pesme će kazivati učesnici Festivala u Varni iz Makedonije, Srbije, Rusije i Bugarske, ali i smederevski pesnici. Iste večeri biće uručena nagrada „Smederevski orfej“ za 2011. godinu.

Svečano otvaranje Festivala u Smederevu planirano je za sredu, kada će biti uručena međunarodna pesnička nagrada „Zlatni ključ Smedereva“. Svoje pesme će govoriti i pet pesnika izabranih na konkursu za nagradu „Zlatna struna“.

Čitanje poezije započinje španski pesnik Antonio Porpeta, dobitnik „Zlatnog ključa“ 1999. godine, a prema najavi, Festival će otvoriti ministar kulture Predrag Marković.

Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“, koji će trajati do 20. oktobra, održava se od 1970. godine, i jedan je od najznačajnijih poetskih festivala na ovim prostorima.

Slične vesti