4.5 C
Belgrade
04/02/2023
promocije Srbija vesti

Počeli Književni susreti Muhamed Abdagić u Sjenici

 Feniks, Muhamed Abdagić   Sjenica – Manifestacija posvećena jednom od najvećih bošnjačkih pisaca 20. vijeka, Književni susreti Muhamed Abdagić, okupila je u Sjenici književnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ova tradicionalna kulturna manifestacija se organizuje od 1998. godine sa ciljem reafirmacije imena i djela, za života nepravedno zapostavljanog i proganjanog sjeničkog književnika, Muhameda Abdagića, promocije modernog književnog stvaralaštva i ideje interkulturalnosti.

   Organizatori književne manifestacije su Kulturno-prosvjetna zajednica Sjenice i biblioteka “Muhamed Abdagić“ pod pokroviteljstvom Opštine Sjenica.

   Muhamed Abdagić rođen je 1916. godine u Sjenici. Iz Velike medresu kralja Aleksanda I u Skoplju je 1934. godine isključen zbog čitanja zabranjene marksističke literature. Gimnaziju je završio u Vranju a Pravni fakultet u Beogradu. Već 1939. godine je ušao u najuže rukovodsvo Univerzitetskog komiteta KPJ u Beogradu. U seprtembru 1940. godine bio je jedan od pokretača lista ‘’Glas Sandžaka’’. Pred početak Drugog svjetskog rata formirao je prvu organizaciju KPJ u Sjenici. Bio je hapšen i zatvaran od strane saradnika okupatora u Sjenici i Novom Pazaru. Učesnik je NOR-a ali je stalno dolazio u sukob sa Partijom zbog suprostavljanja tzv. suđenjima po kratkom postupku. Zbog buntovništva je 1948. godine osuđen na robiju od deset godina koju nije cijelu odležao. Bio je jedan od rijetkih sandžačkih i uopšte bošnjačkih intelektualaca, političara i književnika koji je imao hrabrosti da u komunističkom sistemu vodi donkihotovsku borbu sa ondašnjim režimom od koga je uporno zahtijevao da njegov narod dobije ravnopravan status sa ostalih pet naroda.

   Muhamed Abdgić (1916-1991)Objavljene knjige: Feniks, roman (1966), Tri drame, drame (1966), Zvučni zid, roman (1967), Zamka, drame (1967), Feniks I, roman (1971), Feniks, roman (1972), Zemlja, roman i pripovijetke (1975), Lutajući brod, pjesme (1981), Druge studene zime, roman (1981). Posthumno su objavljene knjige: Iza Moreno, pjesme (1993), Ramiza, drama (1999).

   U porodičnoj arhivi Muhameda Abdagića nalazi se njegova bogata duhovna ostavština, u kojoj se nalaze brojna književna djela (17 romana sa raznovrsnom tematikom, pripovijetke, poezija, drame, komedije i putopisi,  literarni eseji, historijski i politički spisi, intervjui, polemički članci, reagovanja i prepiska). Cijela ova ostavština sigurno predstavlja pravo duhovno bogatstvo i svjedočanstvo jednog vremena i sve to čeka na kompetentno umjetničko vrednovanje i objavljivanje.

   Pred krvavi raspad SFRJ 1991. godine Muhamed Abdagić je iz Sarajeva došao u Sandžak da posjeti sestru u Novom Pazaru gdje ga je pronašla smrt. Ukopan je 09. 08. na novopazarskom groblju Gazilar.

 

Tetrijeb

Pjesnici vode porijeklo

Od tetrijeba

Jer tetrijeb kad pjeva

Zaturi glavu unazad

I zažmuri

I sav se preda pjesmi

I ništa ne zna za drugo

Niti hoće da zna

I tada ga je najlakše

Ubiti

Slične vesti

1 comment

Počeli Književni susreti Muhamed Abdagić u Sjenici : Mlad Grad | Sremska Mitrovica | Portal mladih Grada Sremska Mitrovica 29/12/2011 at 12:26

[…] Konkursi regiona | Pročitajte vest na sajtu izvora window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); […]

Comments are closed.