2.9 C
Belgrade
02/12/2022
Srbija zemlja

Počeli Dani Sarajeva u Beogradu

Beograd – Festival „Dani Sarajeva“ počeo je u utorak u Beogradu, otvaranjem izložbe arhitekte Nedžada Mulaomerovića „Sarajevska Vijećnica, još jednom“, na Kalemegdanskom platou.

Autentične fotografije izgradnje i razaranja Vijećnice, kao i historijskih događaja koji se odnose na to zdanje, nacrti izvornog projekta s kraja 19. vijeka i projekta obnove, predstavljene su na izložbi.

Mulaomerović je istakao da je Sarajevska Vijećnica jedan od najvrednijih spomenika kulture i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i Sarajeva, smješten u srcu Baš čaršije i predstavlja najreprezentativniju građevinu iz doba Austro-Ugarske monarhije na našim prostorima.

-Njene vrijednosti proizlaze ispred viših prilika u Bosni i Hercegovini krajem 19. vijeka koji su na planu kulture i politike tadašnje vlasti rezultirale neomaorskim stilom. Arhitekta Aleksandar Vitek 1892. godine je radio na projektu Vijećnice i postavio njene osnovne stilske elemente na osnovu koncepta Karla Paržika, nakon što je Vitek poludio rad na Vijećnici nastavio je Kiril Metod Iveković, a svečano otvaranje zgrade bilo je 20. aprila 1896. godine. Godine 1949. funkcija Vijećnice se orjentiše ka duhovnim stremljenjima Bosne i Hercegovine, tako da administraciju zamjenjuje kultura, nauka i umjetnost, a u njoj se razvija Akademija nauka i umjetnosti, kao i nacionalna i univerzitetska biblioteka – tako Vijećnica postaje sinonim kulture, duhovnosti što je i danas, objasnio je Mulaomerović.
-Godine 1992. artiljerijskim pogocima uništen je ovaj nacionalni spomenik, a autori obnove projekta su poštovali integritet objekta i štedeli osnovni projekat i njegovu ideju. Ova izložba ima za cilj da prezentuje blago i da motiviše posjetioce da dođu u Sarajevo i posjete uskoro obnovljenu vijećnicu, rekao je autor izložbe.

Predstavnica organizatora manifestacije „Dani Sarajeva“ Maja Mićić iz Inicijative mladih za ljudska prava rekla je da je osnivanje festivala 2007. godine imalo za cilj otvaranje priče o opsadi Sarajeva.
-Na nama je da inspirišemo, provociramo i podsjetimo na historiju Sarajeva, ali i da obnavljamo odnose Sarajeva i Beograda. Izložba „Sarajevska Vijećnica“ i drugi programi festivala način su da Beograd i njegovi građani prikupe sredstva za obnovu Vijećnice, rekla je Mićić.

Na šestim „Danima Sarajeva“ koji će trajati do subote 26. maja, beogradskoj publici će biti predstavljena sarajevska kulturna scena i rezultati saradnje umjetnika iz BiH, Srbije i regiona. Prihod od prodatih karata namijenjen je obnovi Vijećnice, zgrade koja je postala simbol uništavanja kulturnog nasleđa, nakon što je granatirana i spaljena tokom opsade Sarajeva 1992. godine. Na programu festivala je izložba radova umjetnice Šejle Kamerić „1.395 dana bez crvene“, koju organizuje beogradski Muzej savremene umjetnosti u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića od 25. maja. Naziv izložbe i istoimenog filma koji će biti prikazan u Domu omladine 23. maja, odnose se na život stanovnika Sarajeva tokom opsade, kada im je savjetovano da zbog opasnosti od snajperista ne nose odjeću upadljivih boja. Kao dio festivalskog programa u Bitef teatru, Centru za kulturnu dekontaminaciju, Ateljeu 212 i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće izvedene predstave „1984“, „Hipermnezija“, „Sumnja“, „99% (Strah i bijeda Trećeg rajha)“ i „Šta smo to učinili“. Premijerno u Beogradu, posljednjeg dana festivala – 26. maja, nastupiće “Sevdah Takht“, novi bend Damira Imamovića, zagrebačkog perkusioniste Nenada Kovačića i jednog od najinteresantnijih mladih basista na beogradskoj sceni Ivana Mihajlovića.
Festival „Dani Sarajeva“ od 2007. svake godine u maju u Beogradu organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, kao podsjećanje na početak opsade Sarajeva i reakciju na ćutanje zvaničnog Beograda o događajima u glavnom gradu BiH.

Slične vesti