9.1 C
Belgrade
27/03/2023
fotografija rezultati konkursa Srbija

POBEDNICI KONKURSA FOTOGRAFIJA „ĐORĐO VUKOJE“

1___Oglašavanje______Jasmina_Malešević Beograd, 23. decembarAnđelko Vasiljević, sa fotografijom pod nazivom „Crvena jabuka“ i Pavle Ranđelović, sa radom koji je nazvao „Mislilac“, ravnopravni su pobednici međunarodnog konkursa fotografija „Đorđo Vukoje“, na temu „Srbija danas“.

 

Njima će „Gran pri“ konkursa, koji se sastoji od plakete, kompleta knjiga u izdanju „Srpske reči“ i novčanog iznosa po 15 hiljada dinara svečano biti uručen tokom januara iduće godine u Beogradu.

 

Memories„Pobedničke fotografije su tehnički najuspelije i najpotpunije su odgovorile na zadatu temu na planu sadržine, poruka i simbolike. Fotografije su naizgled antipodi, ali se izvanredno dopunjuju, jer prikazuju podeljenost i kontraste savremene Srbije, koja je razapeta između budućnosti i prošlosti, mladosti i starosti, urbanog i ruralnog, bogatstva i siromaštva, radosti i elegije“, ističe se u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu: Sava Starčević, umetnički fotograf, (predsednik) Aleksandar Čotrić, književnik, Nemanja Starović, istoričar i Zoran Spalajković, diplomirani snimatelj (članovi).

Pet ravnopravnih diploma i knjige „Srpke reči“ pripale su Vukici Mikači („Protiv svih“), Jasmini Malešević („Oglašavanje“), Idi Softić („Memories“), Mariji Miladinović („Savremena devojka“) i Milanu Nikiću („Blokada“).

marija miladinovic - DSC_9677Na konkurs je pristilo 109 radova, 79 autora iz Srbije, BiH, Crne Gore i Bugarske. Konkurs fotografija su organizovali Srpski pokret obnove i Izdavačka kuća „Srpska reč“, u znak sećanja na člana Stranke i fotoreportera „Srpske reči“ Đorđa Vukoja (1949-2013), koji je preminuo u martu ove godine.

Đorđo Vukoje je rođen u Pađenima, u istočnoj Hercegovini. Bio je istaknuti fotoreporter, saradnik velikog broja novinskih agencija, novina i časopisa – Tanjuga, Bete, Foneta, „NIN“-a, „Vremena“, „Srpske reči“, „Politike“, „Novosti“, „Blica“, „Kurira“… Njegove fotografije uvrštene su u fotomonografije „Deveti mart 1991“, „Studentski protest 96/97“, „Spomenar“…

milan nikic - BLOKADA 1IZDAVAČKA KUĆA

„SRPSKA REČ“

pavle randjelovic - mislilac

 

 

 

 

vukica mikaca - Sam protiv svih foto

 

Slične vesti