Одлука жирија

Конкурс „Песничке руковети“ је традиционални конкурс који организује Крајински књижевни клуб из Неготина. Ове године двадесет и пети пут по реду, замишљен је као надметање аутора у категорији необјављене поезије, кратке приче и есеја на тему (Е)МИГРАЦИЈЕ.
У временском периоду од 20. јула до 21. августа 2017. године, колико је трајао конкурс, пристигло је укупно 35 радова. Од пристиглих радова, тек 19 у потпуности су одговарала условима конкурса и жири је приступио разматрању њихове вредности. Остали радови који нису одговарали задатој теми, морали су, нажалост, бити одбачени и нису узети у обзир приликом одлучивања жирија.
Према пропозицијама и након више кругова гласања, жири у саставу Миљан Ристић (председник), Радојка Плавшић (члан) и Саша Скалушевић Скала (члан)  је свој избор сузио на четири аутора који су испунили услове конкурса и који ће бити објављени у 54. броју часописа за књижевност, уметност и културу „Буктиња“ који ће се појавити пред читаоцима у 2018. години. Имајући у виду да није пристигао ни један есеј на задату тему, жири је одлучио да за победнике прогласи по два аутора прозе и поезије.

Победници Двадесет и петих песничких руковети на тему (Е)МИГРАЦИЈЕ  су:

Категорија поезија:
Милан Драшковић из Београда, шифра „Сагуро“, песме: „Пејзаж о ком се снева“ и „Ватра, срце“; и
Јасмина Јовановић из Крушевца, шифра „Кафа“, песме: „Крушевац“, „Монтмартр“ и „Лурдесита“;

Категорија кратка прича:
Радојица Радовић из Цетиња, шифра „Ловћен“, прича: „Забрањен пролаз“ и
Сања Радуловић из Добоја, шифра „Одисеја“, прича: „Воз“.

Изабрани аутори су у потпуности одговорили на задату тему, (е)миграција као нужда, бекство, борба за опстанак, трагање за бољим избором али (е)миграција кроз алегорију и симболику у један духовни нови свет, свет у коме можемо све и у коме смо ми сами све.

Изабрани аутори ће добити своје ауторске примерке часописа за књижевност,уметност и културу „Буктиња“.

Крајински књижевни клуб се захваљује свима који су учествовали на конкурсу.

 

У Неготину
07.11.2017.године.