4.9 C
Belgrade
30/03/2023
polemika u hdp polemike region

Pisci traže Viskovićevu javnu ispriku

Članovi Hrvatskog društva pisaca (HDP), Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Zlatko Gall, Nenad Rizvanović i Ante Tomić zatražili su od predsjednika Društva Velimira Viskovića da se javno ispriča za poticanje i sudjelovanje u medijskom linču kojem je očiti cilj simbolička, ali i moguća stvarna eliminacija Miljenka Jergovića iz javnoga života.

Potaknuti upozorenjem kolege Ivana Lovrenovića „na pogromaško prokazivanje pisca Miljenka Jergovića kao nelojalnog pripadnika hrvatskog društva“ pisci su u izjavi za javnost  objavljenoj u petak, zatražili i da uprava Društva osudi govor mržnje.

Lovrenović je nedavno istupio iz HDP-a zbog, kako je ustvrdio u pismenoj ostavci, izostanka reakcije na Viskovićev intervju u Vijencu kada je rekao da je „nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji“.

Podsjećaju da je HDP, ne tako davno, bio potaknut zaštitom dostojanstva hrvatske književnosti, ali i njezinih po rodnom, nacionalnom i kulturnom načelu diskvalificiranih autora.

„Nulta osjetljivost na poziv za protjerivanjem iz društva stečevina je i znatno uređenijih i tolerantnijih sredina od naše, a izražavajući u ovom slučaju solidarnost s Miljenkom Jergovićem, upozoravamo da je uvažavanje drukčijeg mišljenja temeljna vrednota demokratskog društva i da pravo na polemiku ne uključuje pravo na progon“, ističe se u njihovoj izjavi.

Visković je tvrdnje o Jergoviću izrekao nakon intervjua u beogradskom tjedniku Vreme u kojem je Jergović za vođu četničkog pokreta Dražu Mihailovića izjavio da je „trodimenzionalna ličnost koja je imala i svoju tragiku i motive i biografiju“. Kasnije je Visković pozvao Lovrenovića da se vrati u HDP, napomenuvši da o Jergoviću nije govorio kao predsjednik tog društva.

Slične vesti