2.9 C
Belgrade
02/12/2022
nagrađeni radovi region

Petar Babić: Pijetlovo oko (Galovićeve jeseni, Koprivnica 2011 – druga nagrada)

Prolog: Ponedjeljak je i dan tjedne plaće stanovnika Kuće, svi se skupljaju oko vatre ognjišta. Žena Kata peče kruh ispod peke, stric Štef priča lovačke priče na koje se svi smiju, Profesor miluje krmeljave slijepe mačiće što ljenčare na trijemu.

Kamera 2: Ljubo izlazi iz Ispovjedaonice, vadi torbu s kuninim krznima. U Kući nastaje navala oko viteškog stola: žena Kata, stric Štef, sestra Jasmina, rođak Antiša, stari japa i njegova druga žena Milena s bebom. Raspravljaju o dnevnom zadatku, Profesor puni lulu.

Kamera 7 (ispod klimavog tronošca): Zumira Milenine gaćice, nazire se krvavi uložak.

Za Milenu zovite 060 5400, 3,45kn + PDV.

Kamera 3: Kata objašnjava što je sve poskupjelo, od petroleja, drva, soli, octa, pita tko je temelj Kuće i kome je najteže u životu?

Kamera 1: Umiješa se sijedi japa, moli za novi alat, pukla je drška štihače i kljusad u obližnjoj staji treba sijena. Milena kuka da su krumpir napale zlatice. Japi je desna šaka omotana plahtom, prošlu noć na tjednom zadatku cijepanja drva odsjekao si je palac i pola kažiprsta.

Kamera 4: Stric Štef ne trepće, natekao je, neobrijano lice prepuno je plikova od ujeda stajskih obada.

Kamera 5: Jasmina uvrijeđeno bježi iz Kuće, nakon par minuta drži monolog u svinjcu, objašnjava Pijetlovom oku zašto je usidjelica: grubo sukno, nema šminke, muški egoizam i višemjesečni triper. Tristokilaški nerast pored nje pušta gusti mlaz zadimljene pišake, žena ga mlati kolcem po leđima. Svinja ludi.

Kamera 9: Jasmina uplakana odlazi u poljski WC, tvrda stolica zamračuje sliku. Čuje se tuberkulozni kašalj.

Za Jasminku zovite 060 5500, 3,45 kn + PDV.

Helikopter 1: Ljubi sitniš za kutiju škije i papiriće, izlazi van iz utrinskog salaša. Topla večer, kočija ne kasni, žute se plinske lanterne. Ljubo bezglavo luta Ilicom, gore-dolje, na Glavnom kolodvoru sjeda uz japanske izbjeglice i krade im suvenir, bocu kordunske šljivovice. Hoda i pije, recitira Dragojevića, u ponoć mokri u Manduševac. Okupljaju se obožavatelji, skandiraju mu da je glavni favorit.

Kamera 6: U Kući podgrijavaju srebrnu bačvu inoksicu, Antišin jacuzzi.

Kamera 4: Rođak Antiša uživa, brčka se, brblja u prazno kako je prije bilo bolje, išlo se na sajmove, noćne utakmice, a sad olupine tramvaja služe za proizvodnju šampinjona.

Kamera 7: Pola sata svi šute i tipkaju po mobitelima, pa se malo po malo vraćaju farmerskim poslovima.

– Jasmina, zvadi patku z masti.

– Krvavu ti rodu v peći nema žara!

– Opet krovek prokišnjava…

– Štef, dabogda ti vatrogasci oko hiže kolo plesali.

– Kato navij vuru.

Kamera 1: Ljubo se vraća, gladan je, promrzao, iz desetlitarskog lonca vadi posljednji kuhani klip kukuruza, pri zalogaju ispada mu zadnji zdravi zub.

Kamera 3: Ljubo se zavlači u krevet, spavati je najljepše. Vraća se molitvama, što je sve spomenuo župniku na zadnjoj ispovijedi: da mu poslovi iz Teslinog doba nisu bili na korist spasa duše, pijanstva, kartaonu s dečkima u Tri breze, grešne misli prema kumici Katarini, Marcelli, Adriani i tisućama lezbača s kabelske XXX kojima ne pamti imena. Okupan znojem mantra:

– Spal sem v guščjem perju i pil kobilino mleko pak sem preživel, bum i ovo zdržal.

Kamera 3: Rođak Antiša budi se u grču, opet ga je napao noćni demon. Svi se bude, psuju Antišu prikovanog za ležaj od slamarice.

Kamera 7: Antiša sa sukrvicom iz nosa tetura po polju, kiša lijeva kao iz kabla. Sijeva i grmi na sve strane, čuje se lavež pasa sa savskog nasipa. Pucaju jablani.

Kamera 9: Antiša usred polja u jednoj ruci drži lampaš, drugom onanira.

Za Antišu zovite 060 5300, 3,45 kn + PDV.

Kamera 4: Sviće, Profesor i japa odlaze okopavati krumpire, brzo se umore, sjedaju u hladovinu smreke i sklopljenih kapaka žvaču slaninu. Japi je za pojasom napunjena kubura, kesa duvana i hrđava kama, nek’ se nađe za svaki slučaj.

Za Japu zovite 060 5501, 3,45 kn + PDV.

Japa teško diše, ima astmu, Profesoru šumi u ušima, ima visok srčani tlak, 140/115, podupire glavu rukama dok letaju zvjezdice. Profesora muči što ovih godina najbolje ide bajkovito povrće, bijele masline i plavi krumpir. U obližnjoj shoping meki atrakcija su kokošja jaja koja svijetle u mraku i pilići s četiri krilca. Žaluje za patrijahalnom pastoralom, u njegovom zavičaju više nema kamena s ramena, potezanja ruku, šlatanja mladih kolegica i glasnih svađa u zbornici. Sad svi šapću, izbjegavaju poglede i dodire. Po nebu blješte reklame na cepelinima, umjetne mjesečine, pećinski život je negdje drugdje, na rajskim otocima iza sedam oceana i svemira. Nitko više ne ne pravi gužvu, ne zaziva duhove prošlosti, računi se uredno spremaju, strahovi prodaju. Kao student bio je gradska legenda, otvorena grla ispio bi litru piva za tri sekunde, a danas se srami maljavih prsa, vlastitog ljubavnog tepiha, znoja pod pazuhom i zadaha kapule. Što to žene više danas hoće? Naparfumirane metroseksualce obrijanih nogu skrivene iza plastičnih umetaka i počupanih vena što glume Europu? Kome više predavati da je vatra krijesa na vrhu brda fascinantnija od koncertnih plazmi, a igra svjetala u jadranskim grotama od topova i kugli diskoteka. Niti je misa skup istomišljenika. Sve su to maske klaunova, studijska ekipa pali reflektore, ovo je novo vrijeme, mladići su oženjeni za kompjutore, djevojke odgojene kao muškarci s vaginom, i posvuda vladaju fobije, od netaknute prirode, visine, dubine, širine, djeca su alergična na prašinu, pčele, klima uređaje, naokolo tumaraju horde meteoropata što ne podnose buru, travanj, kolovoz. Danas se zna skoro sve, evolucija dinosaura, genske mape naroda, crne rupe i sazviježđa, jedino milijuni južno od Drave nisu svjesni da im se u spiralama uha parafirala Deklaracija o ravnoteži Balkana i da na tome visi raspored budućih forenzičkih iskapanja, idući put golim šakama.

Za Profesora zovite 060 5501, 3,45 kn + PDV.

Kamera 4: Baka Kata nakon mužnje Biserke hrani piliće. Plače nasred dvora, stopila se s kokoškama i puranima, kleči u blatu i skida rubac. Zna da u petak ispada, ni prošle noći nije oralno zadovoljila Antišu, a miljenik je publike i glavni favorit.

– Ne bum da je bečki car – jada se tehničarima.

Za Katu Jambreković zovite 060 5454, 3,45 kn + PDV.

Baba sneno gleda Savu, što to bješe ljubav, ulazi u rijeku, struja je nosi. Žena maše rukama, potapa je mutni vir, sve je snimljeno i uskaču ronioci.

Tiho je, u bašti cvjetaju tri trešnje, bijele se u idili Uskrsa, samo jaslice škripe na verandi, to japina beba otvorenih ustiju nestrpljivo čeka nov zalogaj ukusne kašice od crvljivih krušaka.

Epilog: Otkako je zbog potresa prestalo hlađenje nuklearke Krško i curi radijacija, i poslije terorističkog napada Al Kaide kad se izlio tanker sirove nafte u Kvarneru, operativne su još samo televizija i telekomunikacije. Producenti i ekipa Bigbrother Croatia s ponosom objavljuju da su najgledaniji show na prostoru šire regije, s do nogu potučenim konkurentima Vrapče pjeva i Lepoglava traži zvijezdu.

Slične vesti