15.7 C
Belgrade
29/05/2023
kutak za mlade NVO sektor Srbija

Perspektiva za održivost – Program namenjen inovativnim fandrejzing i filantropskim praksama

logo_bcifNakon skoro 10 godina rada sa organizacijama civilnog društva da se orijentišu na prikupljanje sredstava od kompanija i pojedinaca, Trag fondacija je rešila da pokrene još jedan program koji će pomoći dugoročnoj održivosti OCD i služiti za model dobre prakse za civilno društvo u Srbiji.
Program Perspektiva za održivost je ima za cilj da podstakne organizacije civilnog društva, kao i mreže organizacija da strateški promišljaju i koriste inovativne filantropske i fandrejzing prakse kako bi postale dugoročno održive i poslužile kao model ostalim organizacijama civilnog društva u postizanju održivosti.

Program Perspektiva za održivost  sprovodi Trag fondacija (bivši BCIF) u okviru programaGrađansko društvo za budućnost, u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Opis programa i procedura za prijavljivanje 

Program će se sprovoditi u dve faze – proces  prikupljanja sredstava i mečing donacija za realizaciju projektnih aktivnosti. Projekti sa kojima se prijavljuju organizacije civilnog društva/mreže treba primarno da budu u skladu sa misijom organizacije/mreže i da budu od šireg značaja za civilno i društvo uopšte. U tom smislu projekti su tematski neograničeni i treba da budu usmereni na rešavanje konkretnih problema koji su relevantni za širu zajednicu i veći broj ljudi.

Maksimalan iznos donacije je 30.000 USD po organizaciji/mreži i biće dodeljen odabranim organizacijama/mrežama kao mečing donacija. Mečing donacija  je donacija čiji iznos zavisi od iznosa prikupljenih sredstava i dodeljuje se u odnosu 1:2, a do maksimalnog iznosa od 15.000 dolara po organizaciji /mreži (npr. ukoliko udruženje prikupi 10.000 dolara Trag fondacija donira 20.000 dolara).
Organizacije/mreže koje budu uključene u program, uz finansijsku podršku od 10.000 USD i konsultativnu pomoć Trag fondacije, prikupljaće sredstva za svoje projekte u zajednicama u kojima deluju i šire, a Trag će udvostručiti prikupljeni iznos do maksimalne sume predviđene programom.

Za učešće su pozvana da se prijave registrovana udruženja, fondacije/zadužbine registrovane ili neformalne mreže sa područja Srbije, koja postoje duže od 3 godine.

Kako konkurisati za program Perspektiva za održivost:

> Uputstvo za prijavljivanje.doc 

> Prijavni formular.doc 

Rok za konkurisanje:

Prijave se mogu slati do 23. oktobra. 2013 do 17 h.

Slične vesti