5.6 C
Belgrade
06/12/2022
pozorište region Srbija

Patosofiranje 7 Međunarodni multimedijalni festival u Smederevu

Patosofiranje – Forever young festival u Smederevu se ove godine održava početkom meseca jula. Međunarodni multimedijalni festival Patosofiranje se organizuje sa namerom da okupi mladi i urbani svet. U okviru festivalskog programa nalaze se pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerti, perfomansi, dramske i perkusionističke radionice, izložbe sa još dosta ostalog srodnog i raznovrsnog sadržaja.

Svi programi na ovom festivalu su besplatni – tako da će mladi ljudi svih generacija moći da se upoznaju sa savremenim umetničkim tokovima, da uzmu učešće u realizaciji radionica kao i pripremi i organizaciji samog festival.

U okviru festivala biče održane radionice:

Radionica pozorišne fotografije Fotoscenično / Voditelj: Iva Musović. U četvrtak 7. jula u 10 h u Centru za kulturu Smederevo.

Iva Musović se školovala i usavršavala u Srbiji, Sloveniji i Holandiji, kroz brojne filmske i likovne programe: Radionica dokumentarnog filma, mentor: Miroslav Janek, Beograd; Dah Teatar, Letnja škola za glumce i reditelje, Beograd; JSKD, Filmski seminar, mentor: Jovan Jovanovic, Ljubljana;’Kvadrat’, Centar za vizuelnu komunikaciju, škola dokumentarnog filma i filmska režija, Beograd;’Rietveld Academy’, Fine Arts University, Amsterdam.
Kratak opis radionice Fotoscenično:
Radionica pozorišne fotografije Fotoscenično će se održavati od 7. do 10.jula, u okviru multimedijalnog festivala Patosoffiranje u Smederevu. Voditelj je Iva Musović. Učešće je slobodno.
Potrebno je da učesnici sebi obezbede solidan digitalni fotoaparat, kao i da imaju osnovno predznanje o fotografiji.
Učesnici će imati priliku da fotografišu sve predstave na festivalu, i tako steknu ili dopune svoje iskustvo. Akcenat je na ličnom pristupu, istraživanju tehnike u odnosu na ideju i željeni rezultat. Biće uključeni različiti pristupi i načini rada. Pozorišnu fotografiju ćemo tretirati kao delo za sebe, što je mnogo više od dokumentovanja određene predstave.
Dođite sa Vašim afinitetima, razmišljanjima, uverenjima i posebnostima da se družimo i stvaramo.

kontakt: patosoffiranje@yahoo.com i iva.musovic@yahoo.com

RADIONICA GLUME : METOD LEE STASBERG-A / Voditelj: ŽIGA ČAMERNIK u četvrtak 7. jula sa početkom u 10h  u Centru za kulturu Smederevo.

Kontakt : ŽIGA ČAMERNIK, LJUBLJANSKA 80, 1230 DOMŽALE, SLOVENIJA, +386/31-50-80-60, zigacamernik@yahoo.com i patosoffiranje@yahoo.com

POKRENI ME – VIDEO RADIONICA / Radionicu vodi: Senka Domanović u četvrtak 7. jula sa početkom u 10 h u prostorijama Centra za kulturu Smederevo.

Kratak opis – sadržaj programa
Učestvovanje na radionici ima za cilj da ohrabri i podstakne polaznike i kanališe njihovu energiju na razmišljanje o različitim mogućnostima filmskog uobličavanja realnosti, odnosno sadržaja koju ta realnost nudi bilo da je dokumentarna ili iscenirana. Učesnici imaju mogućnost da koristeći različita sredstva (fotoaparat, mobilni telefon, kamera) snime i izmontiraju svoj film ili video rad. Budući da u prirodi filma leži pokret, kretanje (kinesis), utisak kretanja, fokus radionice bi bio na istraživanju tog čisto filmskog fenomena. Kretanje kao sredstvo a ne cilj.
Radionicu vodi: Senka Domanović, rođena 1982.u Beogradu. Apsolvent je filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

zainteresovani da posalju prijavu i motivaciono pismo na adrese patosoffiranje@yahoo.com i senka.domanovic@gmail.com

KREATIVNA RADIONICA TALAS OBLIKA / BELA SENKA

Bela senka
Kreativna radionica: TALAS OBLIKA, subota 7.jul u 10 časova, Centar za kulturu Smederevo i drugi javni prostori

Voditelji: Aleksandra Bjelajac i Ognjen Beader

Mi smo uglavljeni u materiju, a oblicje koje smo zadobili odasilje svoj talas oblika, frekvenciju.
Svaka nasa akcija takodje odasilje jedan talas oblika a ako je akcija u svesti pozitivne energije je moguce poslati i na drugi deo planete za dobrobit covecanstva. Covecanstvo je do ove spoznaje doslo preko iskustva molitve i pozitivnog nacina misljenja.

Energije su prisutne u tkanju koje opazamo kao prazninu. Takodje ih mozemo proizvesti i svesnom akcijom utkati za buducnost. Radionica TALAS OBLIKA ima kao glavni cilj da kroz slobodan pokret i jednostavne kretnje otvori mogucnost grupi ucesnika harmonizovanje na nivou energija i mogucnost izrazavanja, delovanja i odasiljanja pozitivnih misli i akcija za mir na planeti.

Nasa planeta je u fazi prelaska na novu frekvenciju. Ovo je vreme velikih promena, pomeranja na nivou prirodnih promena i reorganizacije covecanstva. U ovoj fazi ljudska odgovornost je presudna. Nas je cilj da kroz umetnost probudimo ljude za novu svest kako bi bili ucesnici svog vremena u prihvatanju svoje suptilne realnosti i prihvatanju sebe kao kreatora zajednicke buducnosti.

Radionica se sastoji iz dva dela i prezentacije.

U prvom delu se bavimo oslobadjanjem tela kroz tehnike savremenog plesa i uspostavljanjem jezika grupe preko tehnike plesne improvizacije.

U drugom delu radionice se bavimo osmisljavanjem likovnog prikaza poruka za mir, kreiramo motive za oslikavanje zastava. Ucesnici se u ovom delu radionice upoznaju sa simbolikom boja, tako da poruke na zastavama dobijaju jedno dublje znacenje. Zastave se koriste u plesu u zavrsnoj prezentaciji.

Prezentacija je osmisljena u vidu simultanog kretanja grupe u razlicitim formacijama sa premestanjem na nekoliko razlicitih punktova u gradu. Ovakva vrsta prezentacije poziva i publiku da se ukljuci u zajednicko kretanje i odasiljanje pozitivnih vibracija za mir.

Tehnicki zahtevi i materijali neophodni za izvodjenje radionice i prezentacije:

Prvi deo radionice je potrebno da se radi u zatvorenom prostoru ili u tvrdjavi.
Ucesnici za radionicu treba da ponesu udobnu odecu za vezbanje i patike. Trajanje prvog dela je 4 sata.
Potreban je i CD plejer sa ozvucenjem.

Za drugi deo je neophodno da se obezbedi prostor i materijali za slikanje. Pozeljno je da to bude otvoren prostor (kao poljana ispred tvrdjave). Neophodno je da u blizini postoji tekuca voda, zbog rada sa bojama. Oslikavanje je moguce raditi na stolovima ili drvenim plocama koje mozemo postaviti na zemlju.
Potrebni materijali: akrilne boje, cetke, materijal za zastave, dugacke drske za zastave od bambusa.
Trajanje drugog dela je 4 sata.

Za prezentaciju je neophodno da krenemo sa mesta gde smo vezbali radi zagrevanja i osmisljavanja strategije kretanja po gradu. Potrebno je da svi ucesnici obuku belu odecu.
Takodje bi bilo potrebno pronaci nacin da se pusta muzicka podloga koja bi pratila prezentaciju na razlicitim punktovima u gradu. Trajanje prezentacije sa pripremom je 4 sata.

Slične vesti