4.9 C
Belgrade
02/02/2023
rezultati konkursa

Pajiću uručena Andrićeva nagrada

Piscu Milenku Pajiću uručena je 11. oktobra u prostorijama Zadužbine „Ivo Andrić“ Andrićeva nagrada za priču ili zbirku priča objavljenu na srpskom jeziku za 2009. godinu.

Pajić, koji je nagradu dobio za ciklus pripovedaka „Dokumentarne priče“, izjavio je prilikom primanja nagrade da sve knjige Andrića stoje i danas pred nama , čvrsto kao neke drvene, stamene građevine, i da se u Andrićevoj prozi ne primećuju nikakvi tragovi vremena, jer je ona i dalje aktuelna, kakva je uvek bila.

„Ako je nešto od moje proze i pripovedačke umetnosti prepoznato kao andrićevsko, ja ću biti veoma zadovoljan“, dodao je Pajić.

Žiri koji je odlučivao o dodeli nagrade činili su predsednik Mihajlo Pantić, Aleksandar Gatalica i Slobodan Vladušić. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa koji utvrđuje Upravni odbor zadužbine.

Andrićeva nagrada prvi put dodeljena je Dragoslavu Mihajloviću 1975. godine, za knjigu „Petrijin venac“, a neki od dosadašnjih laureata su Aleksandar Tišma, Danilo Kiš, Vida Ognjenović i drugi. Prošle godine nagrada je pripala Mirku Dermiću za knjigu „Molski akordi“.

Slične vesti