1.1 C
Belgrade
08/02/2023
Srbija vizuelne umetnosti

Otvoreni poziv za učešće u umetničkom programu Mikser festivala 2014: ZAJEDNIČKA SREĆA

zajednicka srecaKulturna organizacija Mikser raspisuje otvoreni poziv za učešće u umetničkom programu Mikser festivala 2014:  „ZAJEDNIČKA SREĆA“, koji je namenjen mladim umetnicima iz Srbije, snažno motivisanim da daju lični doprinos održivosti ideje o zajedničkoj dobrobiti zajednice.

Mikser poziva umetnike i stvaraoce da dijagnostikuju problem u svom urbanom okruženju i osmisle intervenciju, akciju ili rad na teritoriji Savamale, koji pokreće mehanizam kojim uočena društvena ili urbana nepovoljnost može da preokrene u pozitivan proces kroz zajednička angažovanja umetnika, lokalne zajednice i publike festivala.

Mikser poziva autore da svoj rad stave u funkciju “sredstva” za dejstvo lokalne zajednice u širem urbanom kontekstu, kao alatku za njeno osnaživanje u ostvarenju interesa zajedničkog dobra, sa posebnim osvrtom na ljudski kapital, empatiju i dobre međuljudske odnose, odnos prema kulturnom nasleđu, uključujući i industrijsko.

Prijavljeni rad treba istovremeno da ima konkretno pozitivno dejstvo na kvalitet života lokalne zajednice Savamale, ali i da svojom metodologijom doprinese preispitivanjima o aktivnoj ulozi umetnosti u društvenim praksama, da pruži odgovor na pitanje kako lično ili udruženo kreativno delovanje može konstruktivnije da utiče na aktuelne urbane procese grada.

Cilj konkursa “Zajednička sreća” je doprinos domaće umetničke scene globalnim traganjima za modelom humanijeg, holističkog razvoja grada koji može biti primenljiv u različitim urbanim sredinama. Projekat edukuje sve učesnike u procesu i promoviše alternativne načine prostornog poboljšanja koji ne traže velika materijalna ulaganja koja često služe kao izgovor za pasivnost kulturnog sektora, već se oslanjaju na uključivanje zajednice u društvene umetničke prakse, i obrnuto – angažovanje umetnika u konkretnim lokalnim incijativama.

Žiri čine: Milica Pekić, kustos, Galerija G12 Hub / Kiosk, Goran Petrović, Škart, Ivan Kucina, arhitekta, prof. Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Ivan Šuković, umetnik, Crna Gora i Maja Lalić, programski direktor, Mikser Festivala.

Pobednika konkursa očekuje realizacija rada i učešće u umetničkom programu Mikser festivala 2014 koji se odvija u beogradskom kvartu Savamala od 3 – 8. juna 2014.
Nagrada takođe uključuje i prikaz rada u zvaničnoj štampanoj brošuri festivala, na web stranici Mikser festivala i kroz nove komunikacine platforme: Mikser android aplikaciju i Mikser IPTV kanal, kao iučešće u festivalskim kreativnim radionicama, javno predstavljanje koncepta i kreativnog procesa autora odabranih radova u formi prezentacija i diskusije u okviru zvaničnog konferencijskog programa festivala.

Konkurs je otvoren do 15. maja u ponoć za sve državljane Srbije, a kandidati mogu biti pojedinci ili grupe stvaralaca. Žiri će objaviti rezulte konkursa 18. maja.

Zainteresovani kandidati mogu pronaći više informacija o konkursu i prijaviti svoje projekte popunjavanjem elektronskog formulara na linku: http://sreca.mikser.rs

Za više informacija kontaktirajte:

Tamaru Marković, tamara@mikser.rs, 062/8040137

Elenu Erdeljanović, elena@mikser.rs, 063/7729729

 

 

Slične vesti