17.8 C
Belgrade
31/03/2023
pozorište radionice Srbija

OTVORENI POZIV DO 1. NOVEMBRA 2015. – MALA AKADEMIJA FIZIČKOG, EKSPRESIVNOG I PROCESNOG TEATRA

18c-1040x6905.10.2015. Beograd

OTVORENI POZIV DO 1. NOVEMBRA 2015. – MALA AKADEMIJA FIZIČKOG, EKSPRESIVNOG I PROCESNOG TEATRA

PRIJAVA-Mala akademija

OPIS MALE AKADEMIJE

Otvaranje jedinstvene mogućnosti za učenje iz oblasti savremenog fizičkog teatra na našim prostorima. Metod je razvijen kroz godine eklektičkog učenja i kroz ličnu praksu.

Fizički teatar unosi telo, pokret, energiju i vizuelno u pozorišni jezik i magijsko/šamansko delovanje na publiku. Ekspresivni teatar unosi lične priče, ličnu mitologiju svih uključenih u kreativni proces i na scenu vraća ritual i pozorišnu umetnost kao čin zajednice, namenjen isceljenju pojedinaca i čitavog društva. Procesni teatar stavlja u fokus timsku kreativnost i uvodi sasvim nove principe kreiranja pozorišne predstave.

ZA KOGA

Namenjena profesionalcima (glumci, reditelji, plesači, pisci…) i/ili pojednicima bez pozorišnog iskustva, zainteresovanim da se u budućnosti na neki način bave ovim pozorištem i uključe ga u svoju praksu. Otvorena je i za one koji/e su samo lično zainteresovani/e da prođu kroz ovakav program, ukoliko imaju vrlo jasnu motivaciju.

Za sve starije od 18 godina.

SADRŽAJ MODULA

Metodologija:

 • Teorijske osnove.
 • Praktičan rad i pozorišne vežbe iz određene oblasti.
 • Kreativni proces – rad sa idejama i strastima koje pojedinci (učesnici) nose i kreacija mini scena i performansa.

1 MODUL – Osnove procesnog, fizičog i ekspresivnog teatara

 • Šta je devising teatar (procesni, kolaborativni teatar); Uloge u procesnom teatru, proces i produkcija; Kako započeti proces (pokret, fascinacija, fotografija, reč) i kako voditi proces ka produktu; Kreacija mini performansa – produkt i proces i njihov odnos;
 • Šta je fizički teatar i osnove fizičkog teatra; Značajni autori fizičkog teatra, različiti koncepti i metodologije; Ključni zajednički elementi u fizičkom teatru; Vežbanje tela (neutralnost, izolacije, prisutnost); Komunikacija telom (stanja, priče, poezija);
 • Osnove ekspresivnog pozorišta i ekspresivne umetnosti – lični sadržaji, fascinacije i mitovi kao osnov za performans; Jezik psihologije i govor duše – kako lično prebaciti na numinozno; Važnost pozorišne estetike;

2 MODUL – Tehnike kreiranja procesnog, ekspresivnog i fizičkog pozorišta i režija/umetničko vođstvo

 • Koncepti i tehnike, bazirani na ličnoj praksi i na Poiesis – Stephen Levine, Games for Actors and Non-Actors & Rainbow of Desire – Augusto Boal, The Expressive Body in Life, Art, Therapy – Daria Halprin, The Moving Body – Jacques Lecoq, Through the Body – A Practical Guide to Physical Theatre – Dymphna Callery.
 • Uloga reditelja u procesnom, ekspresivnom i fizičkom teatru – bazirano na ličnoj praksi i na Devised and Collaborative theatre – Tina Bicat and Chris Baldwing, MAPA Coaching Training, Directing Postmodern Theatre – Jon Whitmore.

3 MODUL – Tehnike kreiranja procesnog, ekspresivnog i fizičkog pozorišta i gluma-performing

 • Koncepti i tehnike, bazirani na ličnoj praksi i na Improvisation technique, Book on Acting – Stephen Book, Book on Devising Theatre – The Frantic Assembly, Movement for Actors – edited by Nicole Potter, Play-Acting – Luke Dixon, Impro for Storytellers – Keith Johnsotne, The Ultimate Improv Book – Edward Nevraumont and Nocholas Hanson, MAPA.
 • Uloge performera/ke – razvijanje tehnike (forma) i razvijanje imaginacije i emocija (sadržaj).

4 MODUL – Let’s Make Theatre

 • Kreacija performansa-predstave. Javna prezentacija.

VREMENSKI PLAN

MODUL 1

 1. i 22. novembar 2015. 10h-16h (vikend)

23, 24, 25. novembar 2015. 17h-21h

Trajanje: 5 dana

MODUL 2
20, 21, 22. januar 2016. 17h-21h

 1. i 24. januar 2016. 10h-16h (vikend)

Trajanje: 5 dana

MODUL 3
20. i 21. februar 2016. 10h-16h (vikend)

22, 23, 24. februar 2016. 17h-21h

Trajanje: 5 dana

MODUL 4
7-13. mart 2016. 10h-17h

Trajanje: 7 dana + javna prezentacija performansa (predstave)

Moguće je učešće na svim modulima ili samo na pojedinim. Ukoliko želite da učestvujete u poslednjem modulu (kreacija predstave), obavezno je učestvovati na najmanje dva prethodna modula.

MESTO ODRŽAVANJA

KC REX

Jevrejska 16

Beograd

http://www.rex.b92.net/

NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Popunite prijavu i pošaljite na marija@marijafarmer.com do 1. novembra 2015. Selekcija će biti završena do 7. Novembra 2015.

CENA I NAČIN PLAĆANJA

Program je u potpunosti samofinansirajući i omogućen dobrom voljom i saradnjom autorke i KC REXa.

Cena po osobi 60 eur po modulu.

Ukoliko uplatite sva 4 modula odjednom, onda je ukupna cena 220 eur po osobi (55 eur modul).

Cena za studente i za nezaposlene je 50 eur po modulu.

Ukoliko uplatite sva 4 modula odjednom, onda je ukupna cena 180 eur po osobi (45 eur modul).

Mogući su alternativni dogovori oko ritma plaćanja, ukoliko Vam je to važno molim Vas naglasite u prijavi.

Otvorena su DVA BESPLATNA mesta za one koji žele da se postanu deo tima i da narednih nekoliko meseci učestvuju u uspostavljanju Centra za savremeno pozorište.

O AUTORKI I VODITELJKI PROGRAMA

Marija Farmer, pozorišna rediteljka i performerka, pesnikinja i trenerica/konsultantkinja za programe ličnog i organizacionog razvoja kroz pozorište. Živi u Beogradu.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

5.07.2015.

Potreban/a producent/kinja za produkciju predstave savremenog fizičkog-vizuelnog-poetskog teatra “6 boja – Snovi nulta tačka”. Motivaciono pismo i CV slati na marija@marijafarmer.com do 1. oktobra 2015.

Slične vesti