5.4 C
Belgrade
05/12/2022
Srbija vesti

Otvorena levičarska knjižara

Ušuškana u mirnoj ulici na Dorćolu nalazi se „Baraba“, prva levičarska knjižara i antikvarnica u Beogradu, osnovana sredinom maja od strane Zadruge koju čini desetak levičara.

Nazvana je prema biblijskom liku koji je u zatvoru bio sa Isusom Hristom pod optužbom da je podizao narod na ustanak i koji je kasnije sa njim i razapet, kaže Ratibor Trivunac, člana Zadruge.

Zainteresovani posetilac će u nevelikoj knjižari moći da nađe sve ključne levičarsko-progresivne naslove, od Marksa i Lenjina, preko istorije filozofije, do dela avangarde, ali i stripova, erotske literature i beletristike.

„S jedne strane, model knjižare-antikvarnice podrazumeva da su to knjige koje nisu lako dostupne u knjižarama, štampane su pre Drugog svetskog rata ili su to stvari na koje ne može da se naleti u svakom trenutku“, rekao je Trivunac Tanjugu.

„S druge strane, tu su i aktuelni izdavači na poziciji levice koja je ovde marginalizovana i predstavljena kao nešto potpuno… pa levo“, dodaje on kroz smeh.

Trivunac je takođe član uredništva lista “Direktna akcija” koji objavljuje Anarhosindikalistička inicijativa (ASI), a javosti je poznat nakon učešća u nekoliko akcija i incidenata levičara u Srbiji.

izvor: b92

Slične vesti