-0.4 C
Belgrade
29/03/2023
izložbe Srbija

Otvoren Međunarodni bijenale ilustracija: ” ZLATNO PERO” 1959-2007.

Povodom 50. godina, jedne od najstarijih izložbi ilustracija, „Zlatno pero Beograda“, u punom foajeu Kulturnog centra, 04. jula, otvorena je izložba nagrađivanih radova. U pitanju je međunarodno bijenale ilustracija koje se po 45. put održalo 2009. godine i Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije koji su ovu izložbu organizovali, u čast dobitnicima nagrada, još od nastanka manifestacije 1959. godine.

Prema rečima Snežane Ćuruvije, urednika programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra, na  izložbi se od sinoć, mogu videti radovi koji su osvajali prve nagrade i “Gran pri” nagrade, još od 1959. godine do danas. U pitanju je jedna od najstarijih izložbi, koja se organizuje na ovu temu u širem regionu, a specifičnost ove izložbe, upravo leži u tome, što postoji toliki niz godina.

Ova manifestacija, otpočela je još tokom davnih šesdesetih godina prošlog veka.  U početku je predstavljala radove domaćih autora, da bi 1966. počela da okuplja i autore iz susednih zemalja. Tokom 1990. godine, osnovano je Međunarodno bijenale ilustracija, koje do današnjih dana, okuplja preko 27  umetnika iz zemalja svih kontinenata. U tom periodu se zvanično otpočelo i sa izlaganjem radova autora, širom  Evrope. Od onda, do današnjih dana ustanovljene su  i nagrade poput čuvene “Gran pri”, zatim “ Međunarodno Zlatno pero” Beograda, kao  i Plaketa “Zlatno pero”.

O dodeli svih nagrada, odlučuje međunarodni žiri, a što se pripreme nove izložbe tiče,  konkurs je otvoren do 5. septembra.

Posetioci, veoma interasantnu ponudu umetničkih radova, mogu pogledati do 15. avgusta.

Slične vesti