4.9 C
Belgrade
02/02/2023
kutak za mlade region

Otvoren je konkurs za Evropsku nagradu za mlade novinare za 2009

Generalna direkcija Evropske komisije za proširenje, u saradnji sa Udruženjem mladih evropskih novinara i Café Babel-om je otvorila konkurs za Evropsku nagradu za mlade novinare za 2009. godinu, Panevropski konkurs namijenjen mladim novinarima.

Ove godine, Evropa slavi 20. godišnjicu pada željezne zavjese i petu godišnjicu od prijema osam zemalja centralne i istočne Evrope, jednako kao i Malte i Kipra, u Evropsku uniju. Ove godišnjice predstavljaju poseban poticaj za profesionalne novinare iz cijele Evrope i one koji to žele biti, da izraze svoja gledišta o proširenju Evropske unije.

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg konkursa, Evropska unija nudi mogućnost većem broju mladih novinara da pokažu svoj talenat. Pored pisanih članaka iz štampanih i online medija, u 2009. god. nagrada je otvorena i za radijske novinare. Konkurs je otvoren od 1. februara do 31. maja 2009. god. Tema svih prijava, u obje kategorije, mora biti vezana za proširenje EU i/ili za buduću viziju Evrope. Starosna dob kandidata mora biti između 17 i 35 godina i moraju biti iz neke od država članica EU, država kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo (Zapadni Balkan i Turska).

Povodom otvaranja konkursa, Olli Rehn, Komesar za proširenje, je rekao: „Pozdravljam drugi ciklus ovog konkursa i radujem se što ću čitati i slušati gledišta mladih novinara iz cijele Evrope. Mladi ljudi su važni predstavnici mišljenja svojih generacija, a ovaj konkurs im daje mogućnost da svoja iskustva i viziju evropske budućnosti podijele sa drugima.

“Prilikom procjenjivanja prijava, državni žiriji će u svim prijavljenim člancima i radijskim djelima, koji se moraju odnositi na pitanja vezana za proširenje Europske unije, tražiti elemente novinarskog stila. Zainteresirani mogu pristupiti konkursu putem posebne web stranice: www.EUjournalist-award.eu. Na njoj se, također, nalaze informacije o politici proširenja EU, zanimljivi savjeti o razvijanju karijere u novinarstvu, kao i interaktivni blog.

Pobjednički članci i radio djela će biti objavljeni na web stranici konkursa, a članci će biti objavljeni i u brošuri. Trideset i pet (35) državnih pobjednika Evropske nagrade za mlade novinare za 2009. god., će dobiti poziv za kulturno-historijsko putovanje u Berlin, krajem avgusta / početkom septembra 2009. god. Glavni grad Njemačke će ove godine proslaviti 20. godišnjicu pada Berlinskog zida. Na kraju putovanja, pobjednici će biti u prilici da se susretnu sa predstavnicima EU, političarima, ambasadorima i profesionalnim novinarima. Informaciju o tome kako učestvovati u konkursu, možete dobiti na www.EUjournalist-award.eu.

Slične vesti