24.1 C
Belgrade
29/05/2023
festivali Hrvatska region vesti

Otvoren festival NUS

Otvorenje NUS-a – U utorak 22.04. u Multimedijalnom kulturnom centru Split –

U utorak navečer u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvoren je treći NUS – festival suvremene umjetnosti. Ovogodišnja tema festivala je „O za osmijeh“ i iako ima jednostavnu pozitivnu konotaciju, iza nje se krije koncept koji, kao i uvijek do sada preispituje i pojedinca i društvo.

Dio NUS-ove osobnosti je i interaktivnost pa je tako i ove godine prvi interaktivni dio izložbe posjetitelja dočekao na samom ulazu u izložbeni prostor na kojem se nalazi tlocrt MKC-a s brojevima koji predstavljaju poziciju radova u prostoru. Tlocrt je dio igrice koja posjetitelje motivira da budu aktivni sudionici izložbe i dožive njen koncept razgledavajući radove po redu. Na taj način posjetitelji prolaze kroz teme trenutnog stanja u društvu do potencijalnog rješenja problema. Izložba se može pogledati do 29.04. svaki dan od 10 do 20 sati.

Na otvorenju su posjetitelji, pored izloženih radova umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, imali priliku vidjeti i performanse te happening Efre Avile koji je konopima povezao 13 parova iz publike i dao im zadatak da se razdvoje bez da koriste silu ili odvezivanje konopa oko zglobova ruku. Na taj način je napravljena „Živa“ skulptura od osoba prisutnih na izložbi koji su pri razdvajanju trebali umjesto dvovrijednosnog načina razmišljanja koji nudi dva moguća rješenja: DA ili NE, uključiti i i treću mogućnost – MOŽDA. „Uspijemo li uključiti ovo MOŽDA u način razmišljanja i rješavanja problema, doći ćemo do spoznaje da je rješenje tu, da izlaz uvijek postoji, samo ga treba promisliti.“ – poručuje Efra.

 

Petra Pletikos i Kristina Pongrac posjetiteljima su pokazale kako se igra njihova igrica Twoing – način crtanja u kojem se putem interakcije, crteža i zabave stvara veza između dvije osobe. Radi se o igrici u čijem je izvođenju crtanje sredstvo komunikacije, a posjetitelji su vrlo rado prihvatili izazov i uhvatili se crtanja u parovima.

Prvi performans na otvorenju NUS-a izveli su Petra Bračko, Franko Bušić, Mario Krajinović i Željko Bariši, članovi udruge za promicanje eksperimentalne umjetnosti DADAnti izveli su performans pod nazivom Nitko vam nije rekao?“, autora Andrije Crnkovića. Poruka koju su prenijeli posjetiteljima je „S bankanoidnim kapitalizmom je svršeno! Otpočinje treća era solidarizma.“

Za kraj izvedbenog dijela večeri, Gildo Bavčević je izveo svoj performans „Padaj silo i nepravdo, stavak 2“. Stojeći na kiši kovanica koje se slijevaju na njega, uz pjesmu „Padaj silo i nepravdo“ izvedenoj uživo na violini i kontrabasu, upozorio je na lošu gospodarsku situaciju, monopol banaka i stradanja građana zbog toga.

Na kraju otvaranja trećeg NUS-a posjetitelji su se mogli opustiti uz Jam session u centralnom dijelu MKC-a.

 

Drugi dan NUS-a u izložbenom prostoru MKC-a postavljen je i Art buvljak učenika Škole likovnih umjetnosti Split u organizaciji nastavnika Hrvoja Zuanića i Ivana Listeša, na kojem učenici prodaju svoje školske radove po simboličnim cijenama, a radove možete kupiti do četvrtka navečer.

Dio ovogodišnjeg programa NUS-a je i predstava „Anarh“ autora Darka Pivca koju izvodi glumačka družina Puntari, a izvedena u srijedu 23.04. u 21 sat u amfiteatru Multimedijalnog kulturnog centra.  Predstava u 3 čina britko raskrinkava 3 trula stupa naše bijedne suvremenosti, i to redom: NATO pakt, EU i religiju. Autori i glumci, svi odreda amateri, ne samo da kritiziraju već i nude rješenje koje je duboko ukorijenjeno u našoj i svjetskoj slobodarskoj tradiciji: direktna demokracija kao lajt motiv anarhizma, te kao posljednja velika nepotrošena ideja Zapada, nudi se kao jedina alternativa liberalnom kapitalizmu koji nas sve više vuče u civilizacijski sunovrat.

Program NUS-a se nastavlja

Popratni program NUS-a uključuje i književnu večer pod nazivom „Književnost u cirkusu: solidarnost/stihovi/aforizmi/satira/(o)smijeh“, koja će se održati u subotu 26. travnja s početkom u 20 sati u Split Circusu na Bačvicama, a organiziraju je fanzin Dišpet i Bookara.  Na večeri satire o kulturnim i političkim zbivanjima bit će prezentirani tekstovi mladih autora koji su se prijavili na književni natječaj NUS-a te fanzin Dišpet. Voditelj večeri je Mario Glavaš, a sudjeluju Katja Grcić, Dragan Markovina, Karlo Borut Nowack i Mihovil Masnić. Nakon književnog programa slijedi koncert na istom mjestu.

U nedjelju od 12 sati, organizatori festivala urbane kulture i ekstremnih sportova xSTatic, na Putu Supavla će raditi grafite.Sudjelovanjem u programu NUS-a i ovom akcijom žele podsjetiti javnost na situaciju u kojoj se xSTatic festival trenutno nalazi.

Zadnji dan NUS-a, utorak 29.04., rezerviran je za akcije i intervencije pod nazivom „Final message“ koje će se izvesti u Dioklecijanovoj palači u 12 sati.

NUS je međunarodni festival suvremene umjetnosti na kojem se grupnom izložbom i popratnim programom prezentiraju publici radovi suvremenih umjetnika imajući za cilj njihovu afirmaciju ali i promociju suvremene konceptualne umjetnosti općenito. Festival se organizira treću godinu za redom, a na prva dva NUS-a, 2012. i 2013. godine, sudjelovalo je preko 200 umjetnika iz Hrvatske i Europe. Do sada je publika imala priliku vidjeti umjetničke radove u najrazličitijim tehnikama, a program je obuhvaćao i performanse, akcije i intervencije, književnost, film, tribine, body painting, koncerte…

Slične vesti