24.1 C
Belgrade
29/05/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

Otvaranje izložbe ‘Sarajevo Tranzit’

Sarajevo – “Sarajevo Tranzit“ je projekat umjetničkog kolektiva CELLE iz Beča, čiji članovi će se predstaviti crtežima i instalacijama na grupnoj izložbi u Gradskoj galeriji Collegium artisticum, u utorak, 19. juna, u 19 sati.

Umjetnički kolektiv CELLE nastao je u okviru bečkog Künstlerhausa sa ciljem da intenzivira otvorenu komunikaciju o savremenoj umjetnosti, razmjenu ideja unutar kolektiva i izvan njega, primjenjujući različite strategije izraza u skladu sa specifičnim izložbenim situacijama.

Izložba je rezultat kolektivnog iskustva, u kojem jednaku važnost imaju socijalna i estetska pitanja, a crtež-instalacija je medij kroz koji se manifestuje dijapazon ideja i procesa rada umjetnika iz ovog kolektiva, saopšteno je u nedjelju iz Collegiuma artisticum.

Važan aspekt grupe CELLE čini blogerska aktivnost, ali i prenošenje virtualne umreženosti u realni prostor. Kolektivne strategije sežu od ispitivanja formi umreženosti, odnosa gradova Sarajeva i Beča, njihovih historijskih i kulturnih poveznica do organizacije grupne izložbe u Sarajevu.

Tu su: Judith Baum, Karin Binder, Michael Endlicher, Christian Helbock, Barbara Höller, Eva Hradil, Gerhard Kaiser, Regina Moritz, Bettina Patermo, Roman Scheidl, Elli Schnitzer, Marina Seiller Nedkoff, Hubert Sielecki, Maria Temnitschka, Michael Wegerer, Jana Wiesniewski i Christoph Urwalek. 

Izložba je organizovana zahvaljujući Majdi Turkić i Anamariji Batista, te saradnji s galerijom Collegium artisticum.

Posjetioci će je moći pogledati od 19. juna do 2. jula, svakim danom osim nedjelje, od 10 do 18 sati.

Slične vesti