1.6 C
Belgrade
01/02/2023
izložbe Srbija vesti

Otvaranje izložbe „Reprint“ (eksperimentalni strip) autorke Dragane Kuprešanin

OLYMPUS DIGITAL CAMERASrećna galerija SKC-a, Kralja Milana 48, Beograd

Sreda, 1. april u 19 časova

U sredu, 1. aprila u 19 časova, u Srećnoj galeriji SKC-a u Beogradu, u okviru festivala „Aprilski susreti“ biće upriličeno otvaranje devete samostalne izložbe autorke Dragane Kuprešanin, pod nazivom „Reprint“. Na izložbi umetnica predstavlja seriju crteža „Bajka o kruški i zecu“ i uvodi nov koncept izlaganja stripa na našoj umetničkoj sceni.

O izložbi / Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, strip autor:

„Dragana Kuprešanin stvara crteže u tehnici ugljen na papiru, iscrtavajući zapravo strip storije. S obzirom da je, na našoj sceni nezavisnog stripa, već prisutna i kao strip autor, može se reći i da je strip storije transponovala u ono što mi doživljavamo kao izložbu serije crteža.

Pričati priču u formi stripa, to znači koristiti crtež koji se nastavlja kroz seriju crteža – ako je to što Dragana Kuprešanin radi strip, a ne znam zašto ne bi bilo, mi možemo da „pročitamo“ vizuelni materijal, koji se rasprostro na zidu. To znači, da baloni, listići i jagode na tim crtežima nešto govore. I to što govore, saopštavaju nam kroz slike koje se nadovezuju pred našim očima. Baš uzbudljivo! Možda možemo, prateći kvadratiće, da dokučimo njihovu misteriju…“

O izložbi / Zoran Stefanović, teoretičar stripa:

„Po osećajnosti i efektu koji ostavljaju, radovi Dragane Kuprešanin najsličniji su izgubljenom raju platinastog doba stripa s početka 20. veka — kada su zajedno stvarali Nel Brinkli, Vinzor Mekej, Lajonel Fajninger i desetine drugih čarobnika — dajući obilje plemenite lepote, začudnosti i maštovitosti bez premca. Istovetnim i čisto umetničkim sredstvima, Dragana sada mudro vraća bezazlenost u obezljuđeni svet.

Svaki Draganin kadar uvećan i izdvojen u istinski odsečak druge stvarnosti vuče da lično proigramo i proživimo taj njen čudni film. Ima tu nečeg od plemenite avangarde, dodatno pokazuje da težnja dizajniranja i „stripovanja“ ambijenta, pa time i naših života, postaje za nas nezadrživa. Naši prostori sve češće postaju uvećani časopisi, što će možda biti još jedna od osobenosti savremenog srpskog stripa.“

Dragana Kuprešanin, diplomirani likovni umetnik – specijalista slikarstva i grafički dizajner, autorka je i alternativnog stripa. Tokom dosadašnje umetničke aktivnosti, ostvarila je preko 200 grupnih i devet samostalnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više prvih nagrada iz oblasti primenjene (grafički dizajn, animacija) i likovne umetnosti (crtež). Član ULUPUDSa, ULUSa i USUSa. U statusu samostalnog umetnika od 2012. godine. Student je doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i saradnik u nastavi na predmetima Crtanje i Slikanje.

Izložba je otvorena do 15. aprila.

Slične vesti