6.7 C
Belgrade
03/02/2023
Srbija vesti vizuelne umetnosti

Otvaranje izložbe fotografija „Urbana deStruktura“ Ivane Stojanović

Ivana Stojanovic - Urbana destruktura 2Poštovani,
Pozivamo Vas na otvaranje izložbe fotografija „Urbana deStruktura“ Ivane Stojanović u Uličnoj galeriji u petak 4. januara u 20 časova. Ivana dokumentuje specifične promene gradskih struktura koje su se pojavile kao posledica tranzicionih procesa kroz koje Srbija prolazi poslednjih decenija. Na izložbi će biti predstavljene fotografije enterijera napuštenih porodičnih kuća koje su slikane neposredno pre njihovog potpunog uništenja. Izložbu prati i statistička analiza podataka koji govore o promeni urbane strukture.
Nakon otvaranje izložbe u Uličnoj galeriji u 20h, od 21h će u kafe-galeriji Freedom (Nušićeva 8) biti nastavljena diskusija i druženje sa autorkom i predstavnicima Ministarstva prostora.

Projekat Urbana deStruktura bavi se paralelnim procesima uništenja jedne vrste urbane strukture koja biva zamenjena drugom. Ovakva promena sa sobom nosi dalekosežne posledice, promenu načina društvenih odnosa, strukture porodice, ljudskih navika i ponašanja. Urbanistička promena inicirana od strane političke elite kojoj same promene nisu namenjene, postavlja se kao problematična i biva podvrgnuta kritičkom stavu autorke. Ova izložba problematizuje pitanje opravdanosti i održivosti ovako sprovedenih promena iz perspektive jedne porodice. Simultanost dva oblika istraživanja, umetničkog i naučnog, postavlja proces rušenja i izgradnje u uzročno posledičnu vezu, nostalgične slike nestajanja i promišljanja novog, fizičke strukture koja tek treba da nastane.

Ivana Stojanović, rođena 1979. godine u Novom Sadu, završila je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama, a osvojila je i nekoliko nagrada za uspešno umetničko delovanje u oblasti fotografije.

Izložbu podržava USAID u okviru programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Vidimo se!

 Više o izložbi možete videti i na:
http://www.facebook.com/events/587856384563621/

Slične vesti