22.6 C
Belgrade
04/06/2023
izložbe Srbija

Otvaranje izložbe fotografija Lazara Lekovića / 21.03.2014. u 20 h

unnamed (2)Serija fotografija „Retro“

Fotografije serije “Retro” su  nastale tokom  2013 godine.  Fotografisane su  ”pinhole” kamerama ručne izrade.  Autor kamere izradjuje od praznih pivskih i sličnih limenki, a fotografije nastaju direktno na foto papiru kao negativi, koje posle razvijanja standardnim labaratorijskim postupkom,  digitalizuje skeniranjem.  Digitalna obrada je minimalna  i svodi se uglavnom  na korekcije svetla i formata .

Sam postupak rada na fotografijama tj.proces stvaranja  je za autora od velike važnosti, a za ovu seriju je  izabrao da rad  brzom tehnološki perfektnom kamerom zameni  „pinhole“  ručno izradjenim kamerama jer ta tehnika podrazumeva detaljno, skoro meditativno promišljanje, o motivu,  kadru, svetlu  itd.   Nastoji  da svoj rad na ovoj seriji u što većoj meri  oslobodi  zavisnosti od moderne tehnologije.   To „oslobađanje“ fotografiju   leči od izveštačene sterilnosti koja prati modernu  digitalnu  fotografiju i  vraća joj lepotu koju nude  stari tehnološki postupci.  Tehničke nedostatke kao što su optička izobličenja,  zrno,  nečistoća na emulziji, tekstura papira i slično, autor koristi za postizanje efekta koji naziva    “estetika greške” i koji  odgovara njegovom senzibilitetu i pogledu na  okruženje u kojem živi.

 Postavku izložbe čini 40 fotografija a osim fotografija obuhvatai i limenke tj.“kamere“ kojima su fotografisane.

Biografija  Lazar Leković

Rodjen je 04.03.1968. godine, u Kosovkoj Mitrovici,  diplomirao 1995. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu.  Živi u Beogradu.  Fotografijom se aktivno bavi i izlaže  od 2005. godine.  Do sada je izlagao na preko sedamdeset  izložbi i nagradjivan je više od dvedest puta na domaćim i medjunarodnim fotografskim konkursima. Član je „Foto saveza Srbije“ i „Centra za foto i filmsku kulturu srba“ – Beograd.

O svom radu kaže: „ Tokom godina bavljenja fotografijom i učenja tehnike i teorije,  fotografija je  prerasla u strast kojoj se posvećujem,  a koja mi  zauzvrat pruža radost stvaranja i daje mogućnost  kompleksnijeg sagledavanja  sebe samog i  sveta koji me okružuje „

Slične vesti