21.5 C
Belgrade
09/06/2023
izložbe Srbija

Otvaranje izložbe crteža „Dva u jedan“ Dragane Kuprešanin

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOtvaranje izložbe crteža „Dva u jedan“ Dragane Kuprešanin
Galerija SULUJ, Terazije 26/II, Beograd
Utorak, 12. novembar u 19 časova

U utorak, 12. novembra u 19 časova, u Galeriji SULUJ, biće upriličeno otvaranje pete samostalne izložbe crteža Dragane Kuprešanin pod nazivom „Dva u jedan“. Na izložbi umetnica predstavlja nove radove iz crtačkog opusa „Bajka o kruški i zecu“, koji za temu ima strip.
U recenziji izložbe, teoretičar stripa, Zoran Stefanović, navodi:
„Po osećajnosti i efektu koji ostavljaju, radovi Dragane Kuprešanin najsličniji su izgubljenom raju platinastog doba stripa s početka 20. veka — kada su zajedno stvarali Nel Brinkli, Vinzor Mekej, Lajonel Fajninger i desetine drugih čarobnika — dajući obilje plemenite lepote, začudnosti i maštovitosti bez premca. Istovetnim i čisto umetničkim sredstvima, Dragana sada mudro vraća bezazlenost u obezljuđeni svet.

Svaki Draganin kadar uvećan i izdvojen u istinski odsečak druge stvarnosti vuče da lično proigramo i proživimo taj njen čudni film. Ima tu nečeg od plemenite avangarde, dodatno pokazuje da težnja dizajniranja i „stripovanja“ ambijenta, pa time i naših života, postaje za nas nezadrživa. Naši prostori sve češće postaju uvećani časopisi, što će možda biti još jedna od osobenosti savremenog srpskog stripa.
U delu Dragane Kuprešanin, kao retko gde, vide se zamašne sintetičke, stvaralačke i preobražujuće mogućnosti stripa, često nedostupne drugim umetničkim oblicima. Njeni svetovi su od nepretenciozne lepote. Donose duhovitost i melanholiju, detinju otvorenost, zazivaju romansu s trunkom blage ironije. Sve ono što je, izgleda, nama današnjima trebalo.“

Dragana Kuprešanin, diplomirani likovni umetnik – specijalista slikarstva i grafički dizajner, autorka je i alternativnog stripa. Tokom dosadašnje umetničke aktivnosti, ostvarila je preko 150 grupnih i više samostalnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više prvih nagrada iz oblasti primenjene (grafički dizajn) i likovne umetnosti (crtež). Član ULUPUDSa, ULUSa i USUSa. U statusu samostalnog umetnika od 2012. godine. Student je prve godine doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložba je otvorena od 23. novembra.

Slične vesti