-1.5 C
Belgrade
09/02/2023
fotografija izložbe region Srbija

Otvaranje izložbe američkog fotografa Veslija Čenela Lepote Srbije na Balkanu 2 u Smederevu

Intermedia centar Srbija umetnički klub Raskovnik vas sa velikim zadovoljstvom pozivaju da posetite samostalnu izložbu američkog fotografa Veslija Čenela pod nazivom Lepote Srbije na Balkanu 2. Postavka će biti svečano otvorena uz zvuke harfe u petak 13. maja 2011. godine u 19.30h u Galeriji Intermedia centra Srbje (Miloša Velikog 2).

Postavka „Lepota Srbije na Balkanu 2“, samostalna izložba američkog fotografa Veslija Čenela (Wesley Channell), svečano je otvorena u Galeriji Akademije umetnosti (Balkanska 21) prošle nedelje u četvrtak, 5. maja 2011. godine, u 19 časova.

Prema rečima samog autora, izložba predstavlja pokušaj da se prikaže poštovanje i ljubav prema Srbiji, njegovo razumevanje srpske kulture. Izložbu je otvorila prof. dr Dejana Prnjat, govoreći o motivima umetnika za izbor teme, a zatim se zvanicama obratio Dušan Đoković, osnivač i predsednik Saveta Akademije umetnosti u Beogradu. On je umetniku poželeo puno uspeha u daljem radu i podržao ga da nastavi ciklus izložbi o Srbiji. Izložbu su organizovale Dea Džanković i Milica Jovanović, studentkinje I godine Produkcije u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti.

„Sa ponosom za sebe volim da kažem da sam ja jedan Amerikanac koji mnogo voli Srbiju. Ova velika ljubav je stečena tek skoro, s obzirom da sam Srbiju otkrio pre samo par godina, i u nju se zaljubio. Kada nekoga izvan Balkana pitate o Srbiji, prva asocijacija uvek bude tužna prošlost vezana za ratove i prevrate, ili čak ni nema asocijacije. Ljudsko neznanje je ogromna nepravda jednoj kulturi koja je postojala stotinama godina pre nego što je moja, američka kultura, i bila u začetku. Fascinirale su me lepote Srbije – lepote građevina, reljefa, prirode, ali ono što me posebno fascinira jeste – lepota ljudi. Upravo je ta, vaša, lepota ono što ja sa vama želim da podelim. To je iz moje perspektive – perspektive jednog Amerikanca, ali je to, pre svega, poklon – poklon ovoj balkanskoj lepoti koju sam došao da zavolim i poklon ovom Svetu u kome živimo.“ – Vesli Čenel

Slične vesti

1 comment

filmy erotyczne z gejami 26/11/2011 at 19:55

O w koncu znalazlam to czego szukalam od dluzszego okresu czasu, jestem wielce mile zaskoczona i z ciekawoscia bede z pewnoscia zagladac tutaj czesciej. Pozdrawiam – Anita z gejownia.pl

Comments are closed.