12.6 C
Belgrade
25/03/2023
drama Srbija

Otvaranje drugog konkursa za originalni dramski tekst za mlade Assitej-a

konkurs asitejASSITEJ Srbija – udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade uz podršku Sterijinog pozorja i Malog pozorišta „Duško Radović“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, raspisuje Konkurs za originalni dramski tekst za mlade.

Ovoga puta, fokusiraćemo se na CILJNU GRUPU uzrasta od 13 DO 17 GODINA, koja je, smatramo, prilično zapostavljena u pozorišnom životu Srbije, i zato ovim putem stimulišemo profesionalne dramske pisce da se obrate upravo ovoj grupi.

TEMA konkursa je TABU, to jest svi oni društveni događaji, pojave ili fenomeni koji su proskribovani kao neprimereni i neprihvatljivi među mladima. Naravno, pisci se pozivaju da ovu temu tretiraju što šire i tumače je što otvorenije, omogućavajući sebi maksimalnu kreativnu slobodu.

Pravo učešća imaju samo originalni, neobljavljeni i neizvođeni dramski tekstovi izvorno napisani na srpskom jeziku čiji su autori- autorke građani-građanke Republike Srbije.

Osnovni kriterijumi prilikom donošenja odluke žirija o pobedniku biće umetnička vrednost, inovativnost na planu forme, relevantnost tema i univerzalne vrednosti u korespondenciji sa mladim gledaocem.

Žiri u sastavu: Marija Karaklajić, dramska spisateljica i dramaturg, Đurđa Tešić, pozorišna rediteljka i Damjan Kecojević, glumac i član IO

ASSITEJ Srbija doneće odluku o nagradi i saopštiti rezultate konkursa 20. marta 2012. na Svetski dan pozorišta za decu i mlade.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od 200.000 dinara, prevoda na engleski jezik, štampanja teksta u publikaciji ALMANAH na engleskom jeziku, objavljivanje na sajtu ASSITEJ Srbije na srpskom i engleskom jeziku i javno čitanje u režiji profesionalnog reditelja i izvođenju profesionalnih glumaca na sceni Malog pozorišta Duško Radović u Beogradu.

Tekstovima koji uđu u najuži izbor konkursa ASSITEJ Srbije će dati preporuke za izvođenje i dalju afirmaciju.

Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika ukoliko, prema njegovoj jednoglasnoj odluci, ni jedan komad ne bude odgovorio na postavljene tematske, značenjeske i estetske kriterijume na dovoljno visokom nivou.

Konkurs je otvoren do 28. februara 2014. godine, posle ovog datuma pristigli tekstovi nemaju pravo učešća.

Prijava:

Štampane nepotpisane tekstove u 3 primerka, označene šifrom i CD sa kopijom nepotpisanog teksta u pdf formatu i označen šifrom, treba dostaviti poštanskim putem. U velikoj koverti sa tekstovima poslati  zatvorenu kovertu sa rešenjem šifre: naslov teksta, ime autora, adresa, telefonski i elektronski kontakti.

Tekstovi i CD prispeli na konkurs se ne vraćaju.

Tekstove treba dostaviti na adresu:

ASSITEJ SRBIJA
udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade
Konkurs za dramski tekst
Trg Republike 3, sprat I
11000 Beograd

Tekstovi koji su u suprotnosti sa navedenim pravilima prijave neće biti uzeti u razmatranje.

Cilj uspostavljanja nagrade za najbolji dramski tekst za decu i mlade je uticaj na rаzvoj srpske drаmske literаture zа pozorište za mlаdu publiku.

Konkurs za originalni dramski tekst ASSITEJ Srbije je bijenalnog karaketra, prvi konkurs objavljen je 2011. godine kao deo dugoročnog razvojnog projekta promocije i аfirmаcije domаćeg drаmskog stvаrаlаštvа zа decu i mlаde u okviru kojeg je od 2008. godine do sada realizovano niz programa i projekata podrške novim generacijama dramskih pisaca i spisateljica.

Više na sajtu www.assitejsrbija.org.rs

Slične vesti