12.8 C
Belgrade
01/04/2023
nove knjige Srbija vesti

Osma knjiga Milana Jankovića

milan jankovicNakon objavljenih šest romana i jedne zbirke poezije, požarevački pisac, Milan Janković, oglasio se novom zbirkom poezije pod nazivom „Žižak-ateista“. Ovo je već druga knjiga koju je Janković objavio u IK „Bratstvo duša“ iz Zagreba, pod uredništvom Zdenka Franjića. Zdenko Franjić, uporedo sa muzičkim izdavaštvom obuhvaćenim najvećom nezavisnom etiketom u bivšoj Jugoslaviji pod imenom „Slušaj najglasnije“, predano radi i na objavljivanju knjiga a od skora i strip-albuma. Za svoj radje na nedavnom DORF festivalu, održanom u tri hrvatska grada istovremeno, dobio nagradu za životno delo. Ako nezavidne finansijske mogućnosti to budu dozvolile, Franić je voljan da uskoro objavi i jedan kratki Jankovićev roman.

Što se zbirke poezije „Žižak-ateista“ tiče, reč je o knjizi koja je trebala da bude objavljena pre više od dvadeset godina u jednoj od renomiranih beogradskih izdavačkih kuća. Ekonomska dubioza bila je presudan razlog da se od objavljivanja knjige tada odustane u poslednjem trenutku. Knjiga, međutim, po rečima urednika, Zdenka Franjića, ništa nije izgubila na svojoj aktuelnosti i britkosti izraza. Naslovna pesma zbirke, „Žižak-ateista“, je, pre koju godinu,  bila u užem izboru za prestižnu književnu nagradu „Pesničke rukoveti“.

O AUTORU:

 

Milan Janković je rođen 1961. godine u Požarevcu. Nekada je u lokalnim okvirima bio aktivan kao gitarista rok-grupa “Hogar” i “Tamo daleko”. Najveće priznanje za književni rad dobio je osvajanjem Prve nagrade na konkursu “Milutin Uskoković” za najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku u 2009. godini. Do sada je objavio sledeće knjige:

“Psalmi huliteljstva”, roman, (u prvom kolu edicije NOVA iz Beograda, zajedno sa knjigama Miro Vuksanovića i Radomira Smiljanića), 1984. g.;

“Avramov žrtvenik”, roman, (edicija NOVA iz Beograda), 1988. g.;

“Đavo u cik zore”, roman, (edicija NOVA iz Beograda), 2001. g.;

“Srp nad Everestom”, roman, (IP “Dobar naslov” iz Beograda), 2011. g.;

“Vitalni 100+ godina”, knjiga o dugovečnosti mladosti, (IP “Prometej” iz Novog Sada), 2012. g.;

“Dosije Golubić”, roman, (IP “Zalihica” iz Sarajeva), 2013. g.;

“Duh iz fioke”, zbirka poezije, (IP “.Bratstvo  duša” iz Zagreba), 2014.g. i

“Žižak-ateista”, zbirka poezije, (IP “.Bratstvo  duša” iz Zagreba), 2015. g.

Slične vesti