-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
region rezultati konkursa vesti

Orindž nagrada Tei Obreht

Mlada književnica srpskog porekla Tea Obreht, koja je odrasla u Beogradu, a od 1997. godine živi u SAD, dobila je Orindž nagradu za debitantski roman “The Tiger’s Wife” (Tigrova žena), čime je postala najmlađa dobitnica tog prestižnog britanskog priznanja za žene koje pišu na negleskom jeziku, vrednog 30.000 funti.

Ime ovogodišnje dobitnice Orindž nagrade saopšteno je 8. juna na ceremoniji u Rojal Festival Holu u Londonu, a žiri je pohvalio “istinski uzbudljiv novi talenat” i “izuzetnu knjigu” 25-godišnje Obrehtove, koja se našla i na listi 20 najboljih romanopisaca mlađih od 40 godina koju je nedavno objavio “Njujorker”.

Radnja romana Tee Obreht, u izdanju kuće “Weidenfeld & Nicolson”, smeštena je na Balkan i priča je o mladoj lekarki, zasnovana na životu njenog dede.

Tea Obreht ga je u jednom od intervjua nazvala sagom o lekarima i njihovom odnosu prema smrti, na fonu ratova na Balkanu.

Prema navodima žirija, kojim je predsedavala TV voditeljka, istoričarka i autorka Betani Hjudžis (Bettany Hughes), moć posmatranja Obrehtove i njenog razumevanja sveta nema premca.

Vešto kombinujući niz magičnih priča, uspela je da predstavi tragičnu hroniku konflikta na Balkanu gorkoslatkom živošću, istakao je žiri, u kojem je bila i književnica Trejsi Ševalije (Tracy Chevalier).

Obrehtova, kako je istakao žiri, slavi moć pripovedanja i pomaže nam da zapamtimo da su priče, koje pričamo o nama samima i o drugima – priče koje čine ono što jesmo i predstavljaju svet kakav jeste.

Tea Obreht nagrađena je jednoglasnom odlukom žirija, a osim čeka na 30.000 funti, dobila je i bronzanu statuu “Besi”.

Osim romana Obrehtove, koji je objavljen u martu ove godine, u konkurenciji su bili i romani “Annabel” Kathleen Winter, “Grace Williams Says It Loud” Emme Henderson, “Room” Emme Donoghue, “The Memory of Love” Aminatte Forna i “Great House” Nicole Krauss.

U žiriju su bili i Liz Kalder (Calder), osnivačica i direktorka kuće Bloomsbury Publishing i Full Circle Editions, glumica i spisateljica Helen Lederer i novinarka Suzan Rid (Susanna Reid).

Direktor Orindž nagrade Stjuart Džekson (Stuart Jackson), zadužen za komunikacije, izjavio je da je ova godina bila posebno uzbudljiva, budući da je uključena čitava nova generacija čitalaca – pokretanjem onlajn i mobilne knjižare Orindž nagrade, koja je omogućila sasvim novo iskustvo kupovine i čitanja knjiga.

Uži izbor za nagradu odražava fanstatičan raspon i raznovrsnost književnosti žena, ali čak i u tako izuzetnoj grupa autorki mora biti najbolja, istakao je Džekson, čestitajući Obrehtovoj.

Rođena 1985. godine u bivšoj Jugoslaviji, a odrasla u Beogradu, Tea Obreht se sa porodicom preselila najpre 1992. godine na Kipar, a potom u Egipat, a 1997. godine u SAD. Nakon što je diplomirala na Univerzitetu južne Kalifornije, stekla je i MFA u oblasti književnosti na programu za kreativno pisanje na Kornel univerzitetu 2009.

Njena kratka priča “The Laugh” debitovala je u izdanju The Atlantic, posvećenog književnosti i proglašena jednom od najboljih američkih kratkih priča 2010. Takođe, njenu kratku priču “The Sentry”, objavlio je The Guardian u letnjem izdanju posvećenom književnosti. Pisala je i za magazin “Harper”.

Prošle godine Orindž nagradu dobila je američka autorka Barbara Kingsolver, za svoj šesti roman “The Lacuna”.

Orindž nagrada slavi izuzetnost, originalnost i pristupačnost ženske književnosti širom sveta.

Među dosadašnjim dobitnicima Orindž nagrade, koja se dodeljuje od 1996. godine, su i nagrađivana Zejdi Smit (Zadie Smith), Merilin Robinson (Marilynne), Andrea Levi (Levy), En Pačet (Ann Patchet)…

Sajt Orindž nagrade je www.orange.co.uk

SEEcult.org

Slične vesti