2.9 C
Belgrade
01/02/2023
Bosna i Hercegovina festivali region

Opširni program BLart 2013.

protestmanualDrugi po redu regionalni festival nezavisne i umjetničke scene BL-ART održat će se od 05.09. do 08.09.2013. Tema festivala je „Regionalne kulturne politike i nezavisne kulturne i umjetničke scene“. Na njemu će učestvovati umjetnici i kulturni radnici iz Austrije, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

 

Nudimo vam sliku opširnog programa Blart 2013.:

 

Četvrtak 05.09.2013.

 

13:00 Izložba na otvorenomplakati iz Fijuk laboratorije – Pasaž kod kafe-a Dali.
Plakati iz Fijuk laboratorije u tehnikama ofset i sito štampe nastali posljednje tri godine.
Fijuk laboratorija je čergarska radionica koja se potuca i bez fiksne adrese proizvodi plakate po bijelom svijetu. Plakati nastali na starom kontinentu u tuđim radionicama od Ljubljane, Zagreba, Rima, Liona… Radovi su izloženi od 13 sati do 20:30, u četvrtak, petak i subotu.

 

17:00 Diskusija “Medijska ne/kultura izvještavanja o LGBT temama i ljudskim pravima LGBT osoba” učestvuju Saša Gavrić, direktor Sarajevskog otvorenog centra, i Lejla Huremović, programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru; trajanje diskusije 60 minuta. Moderatorica je Marina Milković iz organizacije ZG Pride.  Nakon diskusije slijedi projekcija dokumentarnog filma Tomislava Ladišića: “11. lipnja – Prvi Split Pride” (trajanje 70 minuta).
Navedene aktivnosti održat će se u Banjalučkom studentskom pozorištu.

 


Petak 06.09.2013.

 

13:00 Street art – na “Građišu”, Ulica Sime Šolaje. Umjetnici dolaze iz Mostara, Tuzle, Zagreba i Ljubljane. Radovi se odvijaju u petak i subotu.

 

Emir Eshšehanović

 

Umjetnička biografija Esha obilježena je brojnim angažmanima na izložbama i festivalima. Rođen je 1981. godine u Tuzli, bio je suosnivač umjetničkih grupa “Manufaktura” i “Art of Asphalt”, koji su imali snažne korijene u skateboard kulturi. Učestvovao je na brojnim festivalima u regionu, uključujući Škver, Sinestezija, MUU, Novo Doba. Nedavno je u okviru Sofia Design Week-a imao samostalnu izložbu Rainbow Magic. Uskoro će objaviti i svoju prvu autorsku knjigu “Take Three Deep Breaths” za Rostfrei Publishing iz Slovenije.

 

Josip Mićković

 

U pet rečenica, Hinduist iz Mostara, trenutno u potrazi za Kristalnom Vilom, kao medij koristi svoj opsesivno kompulzivni nagon za riječima i uglavnom slikarskim i crtačkim djelima, svoj dosadašnji kompletni opus sam zove ‘sihiranje’. Rođen 1980.godine.

Miron Milić

 

Vinkovci/Zagreb. Završio Školu primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu i Grafički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti – Zagreb. “Njegova umjetnost je uglavnom monohromna, prezentovana u korelaciji sa ličnim simpatijama prema black metal estetici – bez uobičajenog mizantropskog ukusa specifičnog za black metal, već sa humorističkom notom. Likovi koje crta studiozno su prezentovani posmatraču na izuzetno detaljan način, što još više pojačava uvjerljivost djela. Operišući principima Doktor Džekil i Mister Hajd možemo očekivati i dobro i loše ponašanje ovih posebnih individua koje pokušavaju da vas urone u paralelni i umjetnički univerzum koji je sam stvorio.

Neža Jurman

 

Rođena u Kranju 1985 godine. Diplomirala na Fakultetu lijepih umjetnosti u Ljubljani, smjer vajarstvo. Bavi se scenografijom, kostimografijom i generalno pozorištem. Izlagala samostalno i grupno po Sloveniji, regionu i Evropi. Neki od posljednjih projekata tokom 2013: Rezidencija, Otvoren atelje, Galerija Alkatraz; Grupna izložba 4.4, Odatrešu, Galerija ŠKUC; U3 Trijenale, u saradnji sa Zavod SCCA, projekat Liminale, projektna soba 6, Ljubljana.

 

Belmin Husejić

 

Učesnik na dva Street Art Festivala u Mostaru. Sudjelovao prošle godine u Tuzli na Street Art-u. Ove godine na Rastok festivalu u Jelahu i festivalu Nove Ere u Užicama (RS). Dolazi iz Mostara.

 

Maid Redžić

 

Oslikava Mostar, Sarajevo, Tuzlu, Banja Luku. Učesnik Street Art festivala Nova Era u Užicama (SRB), Street Art Duck festival Derventa, Street Art Festival Rastok Jelah. Dolazi iz Mostara.
13:00 Izložba na otvorenomplakati iz Fijuk laboratorije – Pasaž kod kafe-a Dali.

 

18:00 Revija Mikro Festivala amaterskog filma

 

Mikro festival amaterskog filma održava se od 2010. godine i okuplja autore kratkog filma, uradi sam produkcije. Za ove tri godine prikazali smo stotinjak igranih, dokumentarnih, art, treš i eksperimentalnih video radova u nesvakidašnjim beogradskim prostorima. U Banjaluci ćemo prikazati izbor filmova u trajanju od oko sat vremena u kome će učestvovati i radovi lokalnog umjetnika Bojana Ljubomira Jugovića, jednog od najzapaženijih autora prve godine festivala, kao i mnogi drugi.

 

1. Philip Hodgson Voodka 09:34
2. Radoje Jacević Sigismund 08:19
3. Bojan Ljubomir 9.58 02:30
4. Bojan Ljubomir ljuljanja 05:16
5. Konstantin Krbacević 334N 13:04
6. Darko Zdravković A love story at the corner 01:39
7. Marina Ćetković Low Tide 01:04
8. Nikola Radosavljević In between 03:16
9. Miladin Mitrovic Friday 05:38
10. Saša Čolić Dirty Season 04:56
11. Marija Rodić Flirt 09:56
12. Boris Bandić Fuzu Chokit 01:49
13. Nikola Pavlović Guatemala mi amor 08:29

 

Filmove možete pogledati u Banjalučkom studentskom pozorištu.

 

19:00 Pesničenje – trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima. Pesničenje je nastalo kao inicijativa umjetničke grupe „Škart” u novembru 2008. godine sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmjene stvaralaštva. Sa preko stotinu festivala u desetini gradova regiona iza sebe, Pesničenje dolazi u Banjaluku gdje će svoju poeziju čitati pjesnici i pesnikinje iz Banjaluke, Mostara, Sanskog Mosta i Beograda, kao i pjesnici namjernici koji će se na licu mjesta odvažiti da pročitaju svoje stihove – Banjalučko studentsko pozorište.

 

21:00 Koncerti – Tvrđava Kastel.
Prvo veče muzičkog programa očekuju vas zanimljivi bendovi:

Shizomantra
– (BiH),

 

Shizomantra je instrumentalni bend iz Banjaluke. Nastali su 2008., a bend čine muzičari iz poznatih banjalučkih bendova (Revolt, Recall, Deer In The Headlights)! U muzici ovog kvarteta mogu se prepoznati pravci poput, psihodelic rock-a, postrocka-a, stoner rock-a i dub-a!

 

Krajem septembra 2013.godine objaviće svoje prvo muzičko izdanje, live album snimljen u studiju ICBL Čajavec. Album je snimio i producirao Srđan Radaković.

 

Postavu benda čine:
* Božidar Milošević – bas gitara
* Tica Milan – električna gitara
* Kukolj Saša – električna gitara
* Maksim Erbez – bubnjevi

 

 

 

Tabor – (AT)
Osnovan 2011., u Ulici Tabor u bečkom Leopoldstadt distriktu. Grupa spaja Centralni Balkan i Francusku u ime ljubavi prema ekscentrizmu i ehu, sa svoja dva bosanska člana iz Banjaluke, Pavla i Srđana i sa svoja dva francuska člana Guyom-om iz Normandije i Manuka-om iz Burgundije.
Tabor je uglavnom instrumentalnog karaktera ali ima i ritmove ragga toasting-a. Pokušavaju kombinirati živi muzički performans sa elektronskim i vizualnim efektima sa VJ (Nikola –RS).

 


One piece puzzle
– (HR)

 

One Piece Puzzle (OPP) počinje raditi punom parom 2005. godine. Slijedi mnogo nastupa te snimanje nultog albuma u suradnji sa Gorri Ussi Winetou-om nakon čega svjetlo dana dočekuje njihov album prvijenac pod nazivom „13 zlatnih Hitova“. Nakon hitova izdaju multimedijalni album Obiteljska Simfonija. One piece puzzle se približava publici na način putujućeg cirkusa koji je samo ovu noć u gradu i kojeg morate vidjeti. Ali nakon što vas namame u svoje putujuće opscene ritmove nema više povratka. Live svirke opravdavaju sve epitete kojima ih kite i uvjeravaju vas iz prve ruke da zaista šareno i blještavo pakiranje, ima i originalnu i zanimljivu unutrašnjost kvalitetnih tekstova, a cjelokupnom bendu uvelike doprinosi i karizma pjevačice. Bend koji se na svojim koncertima voli oblačiti u svečenićke odore dok pjeva ‘…Vijagru u hostije…’. Bilo da rade glazbu za predstave, režiraju vlastite spotove ili rade video projekcije, OPP nam dokazuje da njihovi kreativni ventili rade punom parom a ta njihova para nas uvijek i iznova nadrogira do raznih estatičnih stanja svijesti. Industro-pop atrakcija, provokativno seksi formacija, agresivno opsceni kvartet, umjetničko interventna postrojba, multimedijalni bend, Strašni Riječani, najekspresivniji bend u Hrvata.

 


Subota 07.09.2013.

 

12:00 Vikend aktivizma – u partnerstvu sa organizacijom Oštra nula. Cilj radionica “Vikenda aktivizma” je upoznavanje mladih sa nenasilnim, društveno-odgovornim aktivizmom, demokratskim metodama za izgradnju boljeg društva, stimulisanje na pojedinačni i/ili grupni rad te umrežavanje i saradnju među različitim sredinama i davanje prilike da se ovi koncepti objasne i približe našim građanima kroz direktne primjere i iskustva naših sugrađana. Učestvuju gosti BLART festivala – Park dr. Mladen Stojanović

 

12:00 Fanzin ceger: Rad Aleksandra Opačića, Betty Boop, Fanzin Ceger će u tehnici sito-štampe otiskivati na vašoj garderobi, na otvaranju izložbe, na vašim omiljenim majicama, preko vaših heroja, heroina, idola, idolina… jednim potezom rakela. Dakle, ponesite vaše majice, cekere ili bilo šta na šta bi štampali radove Cegera – Park dr. Mladen Stojanović

 

12:00 Foto radionica Camera Obscura –  i ove godine radionicu kako izraditi fotoaparat od kutije šibica vodi mlada perspektivna umjetnica Bojana Rudović – Žvanut iz Ljubljane. Prijave za radionicu slati na e-mail: unsageto@gmail.com – Park dr. Mladena Stojanovića
BOJANA RUDOVIĆ ŽVANUT Rođena je 1984. Završila kulturologiju i njen diplomski o “Značajima bureka u Sloveniji” diže prašinu po toj maloj zemlji. Zatim je zapalila za Berlin i tamo je neko vrijeme radila u galerijskim vodama. Nakon toga se vratila na Balkan i danas raducka kao kulturni radnik koji se trudi da nauči nešto i o biznisu. Srce i dušu joj ispunjavaju jugoslovenski šlageri i analogna fotografija. Nostalgija i neostalgija zauvijek!

 

Njeni fotografski radovi i muzički odabiri.

 

12:30 Prezentacija “Vodiča za proteste“ u realizaciji aktivista iz Sofije, Novog Sada i Banja Luke – Park. dr Mladen Stojanović

 

13:00 Okrugli sto – Regionalne kulturne politike i nezavisne kulturne i umjetničke scene. Učesnici su: Bojan Savić Ostojić (RS), Radomir Lazović (RS) i Igor F. Petković (AT/RS) i druga imena festivala. Park Mladena Stojanovića – u slučaju kiše, Dom omladine.

 

13:00 Street art – ponovo možete pratiti razvoj radova street art umjetnika na istim lokacijama.

 

13:00 Izložba na otvorenomplakati iz Fijuk laboratorije – Pasaž kod kafe-a Dali.

 

17:30 Projekcija filmova u produkciji ljubljanskog KITCH-a, četiri kratka filma o demonstracijama i inicijativama u Sloveniji od 2011. do 2013. „Ograja povsod, pravice nikjer“,  „Gotovi“, „Absolutno zavračamo varčevalne ukrepe” i “Draghi vs. Banksters” – Dom omladine.

 

 

 

18:00 Projekcija filma “Vitoša” mladog bugarskog autora Ljubomira Mladenova. Film je svoju premijeru imao na Sofija Film Festivalu ove godine. Film prati proteste u Sofiji, povodom nelegalne koncesije i tajkunizma na obroncima planine Vitoše. – Banjalučko studentsko pozorište

 

 

 

19:20  Koncert sofijskog benda Loši Petli“ – Dom omladine

 


21:00 Koncerti – Tvrđava Kastel
Drugo veče muzičkog programa na tvrđavi vas očekuju:

 

Klopka za pionira – (RS)

 

Klopka za pionira je noise rock grupa iz Pančeva i Beograda. U nastojanju da iskorači iz okvira popularne muzike, Klopka za pionira je razvila neobičan izraz zasnovan na improvizaciji, kreativnom tretmanu instrumenata, primjeni buke i saradnji čovjeka i mašine. Posebno važnu ulogu u njihovom zvuku imaju angažovani tekstovi interpretirani na ekspresivan način. Klopka za pionira nastoji da zvuči intenzivno, bučno, iskreno, istinito. Oni se neprestano mijenjaju i tragaju za novim prostorima za istraživanje u muzici.

 

Ime “Klopka za pionira” odnosi se na čestu pojavu da neko ko pokušava nešto novo nailazi na brojne prepreke.

 

Straight Mickey And The Boyz – (RS)

 

Straight Mickey and the Boyz je eksplozivna trojka iz Beograda koja svoj zvuk bazira na rok ‘n’ rolu, bluzu, fanku, panku…
Karakteristični po energičnim i živim nastupima, skloni improvizaciji, koja svaki nastup čini drugačijim. Za kratko vrijeme iza sebe imaju veliki broj nastupa po Srbiji i regionu, što opravdava epitet jednog od najperspektivnijih mladih bendova u Srbiji (Press Kit).

 

BeatMyth – (SLO)

 

BeatMyth je kolaboracija DJ PlankTon-a (Igor Vuk) i and Mike-a Preeters-a (Mitja Pritržnik). Mike-ov melodični osjećaj I Plank Ton-ov osjećaj za ritam i zvuk rezultira nepredvidljivom produkcijom, nevezanom za bilo koji žanr. Scratch-ali su svoje prve ritmove kao studentski cimeri u 2007., dok su sada fokusirani na deep bass i solid leads, surrounding breaks, flat beats, dubstep, drum&bass i druge elektronski stimulirane grooves ritmove dodavane instrumentima uživo, favorizirajući MC N’tokoa na vokalima.

 

LENHART TAPES (RS)

 

Lenhart Tapes je projekat koji kreira muzičke pomije. Između ostalog, mogli bismo reći da je narodnjak, ali to ne bi bilo dovoljno. Bolje bismo ga opisali kao muzičko vještičarenje, čiji je dijapazon vradžbina opsceno eklektičan. Bez zadrške, Lenhart ubacuje moderne, tradicionalne, avangardne i treš sastojke u svoju pitu savijaču, i reciklira ih u nezaustavljivoj spirali lopova i transa. Sredstva i sirovine koje koristi su relikvije davnih kultura: stare kasete sa buvljaka, puštane na pokvarenim vokmenima. Ipak, Lenhartov ‘vudu’ nije u patini analogne tehnologije, nego u genijalnom žongliranju nespojivim muzikama; iz disharmonija i asinhronosti, on izvlači neočekivane estetske i emotivne rezonance.

 

Program plus tokom čitavog festivala – performansi u izvođenju Igora F. Petković (Austrija/Srbija), Mile Panić (BiH), Selme Selman (BiH), Saše Tatić (BiH)

 

Igor F. Petković

 

1976. godine. Umjetnik srpsko-austrijskog porjekla, živi i radi na relaciji Graz-Novi Sad. Studirao Akademije umjetnosti u Beogradu i Novom Sadu, kao i slavistiku, istoriju i arhitekturu u Grazu. U okviru svog interdisciplinarnog rada, eksploatiše medije kao što su film (video), fotografija, performans itd. Realizovao veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi.

 

Selma Selman

 

Rođena 1991. godine u Bihaću. Studentkinja četvrte godine slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banja Luci u klasi Vese Sovilja. Od medija preferira performans, sliku, instalaciju. Učestvovala na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama. Neke od grupnih izložbi: Slama fest Osijek 2013; Umjetnici sa USK, Bihać 2012. Više grupnih izložbi u okviru Akademije umjetnosti 2010-2013. Bila učesnica FORMER WEST-a u Berlinu, a takođe pohađala predavanja Tanie Bruguere na Summer Academy u Salzburgu.

 

Mila Panić

 

Rođena 1991. godine u Brčkom. Studentkinja četvrte godine slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banja Luci u klasi Vese Sovilja. Imala nekoliko grupnih izložbi: Slama fest 2013., Osijek ; Mogu biti gadno strpljiv, Kuća Legata Beograd i MSURS Banja Luka, 2013; Internacionalna izložba minijatura Minimum Maximum, UAA, 2012. Više grupnih izložbi u okviru Akademije umjetnosti 2010-2013. Bila učesnica FORMER WEST-a u Berlinu, a takođe pohađala predavanja Tanie Bruguere na Summer Academy u Salzburgu

 

Saša Tatić

 

Rođena 1991. god. u Banjaluci. Studentkinja četvrte godine Akademije umjetnosti u Banja Luci, smjer grafika u klasi profesora Zorana Banovića. Učestvovala na nekoliko kolektivnih izložbi, kolonija i likovnih konferencija kao što je FORMER WEST – Berlin 2013. Njena interesovanja prevazišla su oblast grafike pohađanjem predmeta Intermedijalne umjetnosti, te otkrivši svijet savremene umjetnosti svoje ideje započinje realizovati u oblasti videa, performansa, instalacija i slično. Komunikacija je jedan od glavnih elemenata njene umjetnosti. Razmatrajući odnos između zvuka, mirisa, okusa, dodira, reealizirano u kontaktu sa tijelom, stvara djela koja suptilno otkrivaju drugu dimenziju doživljavanog što se događa oko nje same, a to se odražava u tijelu koje je u potpunosti prepušteno da bude izloženo vanjskim uticajima.

Slične vesti