21.5 C
Belgrade
09/06/2023
region vesti

“Omnibus Video V. Poezija“ u Argentini i Španiji

Poetski film „Nauka o ulici“, deo projekta „Omnibus Video V. Poezija“ Natalije Ž. Živković, biće prikazivan u Buenos Airesu (Argentina), vikendima u periodu 29. septembra – 11. novembra 2012. U pitanju je uvodni deo ovogodišnjeg festivala videopoezije VideoBardo. Emitovanja se održavaju u centru savremene umetnosti „La Casona de los Olivera”.
U okviru uvoda u isti festival, poetski film ” Nauka o ulici” takođe je septembra ove godine prikazan u Španiji, u kulturnom centru “Bilbao Arte”.
„Očekujem da će ovi nastupi doprineti jasnijem ocrtavanju Srbije na svetskoj video poetskoj mapi“, izjavila je beogradska pesnikinja i video autorka Natalija Ž. Živković. „Video poezija je grana umetnosti u prošlosti malo razvijana u Srbiji, a veoma je bitna u današnjem vremenu kako bi književnost uspešnije komunicirala sa publikom.“
Festival “Video Bardo” osnovan je 1996. godine sa sedištem u Buenos Airesu a održava se svakih nekoliko godina u gradovima širom sveta. U pitanju je najznačajnija arhiva video poezije na svetskom nivou. Ove godine festival će imati finale u decembru u Buenos Airesu.
Projekat „Omnibus Video V. Poezija“ Natalije Ž. Živković niz je poetskih filmova zasnovanih na njenoj regionalno nagrađenoj zbirci poezije „U aorti mog srca“. Filmovi iz omnibusa nagrađivani su na festivalima i prikazivani na više televizija. Projekat je do sada gostovao na oko 30 manifestacija u ex-Ju, a sada po prvi put putuje i van ovih granica.

Slične vesti