3.6 C
Belgrade
01/12/2022
izložbe Srbija vesti

Oktobar u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

P. Krizanic, Veljko Petrovic, 1934, Narodni muzejDELA STARA JEDAN VEK:

Ratni slikari iz kolekcije Pavla Beljanskog

  1. septembar – 10. oktobar

U toku je izložba Dela stara jedan vek: Ratni slikari iz kolekcije Pavla Beljanskog, koja ima za cilj prisećanje na početak Prvog svetskog rata. Nakon 10. oktobra 2014. godine, izložba će postati sastavni deo stalne postavke. U okviru kolekcije Pavla Beljanskog čuvaju se dela umetnika koji su tokom ratnih godina predano služili otadžbini u nevolji. Postavka o umetnicima ratnicima iz kolekcije Pavla Beljanskog sagledava značaj njihovog umetničkog života i rada za vreme Prvog svetskog rata. Autor izložbe je Gordana Milanović.

Tokom trajanja izložbe organizovan je prateći program:

 Četvrtak, 2. oktobar, 19 časova

Dokumentarni filmovi o Kosti Miličeviću i Milanu Milovanoviću

U okviru pratećeg programa, biće organizovana projekcija dva filma: kratkometražnog filma Kosta, reditelja Miodraga Mije Jakšića, u produkciji Slavija filma, nastalog 1962. godine i filma Milan Milovanović iz 1983. godine iz ciklusa Slikari i vajari režisera Mike Miloševića. Ukupno trajanje: 45 minuta. Ulaz je slobodan.

 

Četvrtak, 9. oktobar, 19 časova:

Autorsko vođenje kroz izložbu

Tema predavanja biće prisećanje na početak događaja koji je eskalirao 1914. godine – Prvi svetski rat. O umetnicima iz kolekcije Pavla Beljanskog i njihovom umetničkom radu za vreme Prvog svetskog rata govoriće Gordana Milanović, autorka postavke. Ulaz je slobodan.

 

Gostujuća izložba Narodnog muzeja u Beogradu

NOBODY IS PERFECT. Karikatura u delima jugoslovenskih umetnika

  1. oktobar – 9. novembar 2014. godine

Od 16. oktobra do 9. novembra 2014.godine, u Novom Sadu gostuje izložba Narodnog muzeja u Beogradu – Nobody is perfect. Karikatura u delima Jugoslovenskih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, iz fonda Kabineta grafike – Zbirke crteža i grafike jugoslovenskih autora 20. veka. Izložba i katalog autorke Gordane Stanišić predstavljaju pregled jugoslovenske istorije humora i satire, kroz različite tipove umetničke karikature međuratnog perioda, omogućujući sagledavanje njenog složenog razvojnog puta, od najranijih primera s početka 20. veka do vizuelno razvijene, zrele forme. Izbor radova od 17 umetnika manifestuje različite slabosti kako pojedinaca tako i društva u celini, uključujući političku i kulturnu javnost, ujedno predstavljajući svojevrsnu hroniku epohe. Kustos izložbe je Julijana Stojsavljević.

 

SASTANAK DERMATOVENEROLOGA u Spomen-zbirci

U petak 17. oktobra sa početkom u 13 časova u organizaciji Dermatovenerološke sekcije  DLV-SLD, biće održan sastanak pod nazivom „Hronična venska bolest udružena sa komorbiditetnim oboljenjima – njihova povezanost sa kliničkom slikom HVB“.

 DANICA JOVANOVIĆ (1886-1914)

Gostovanje u Inđiji

Izložba Danica Jovanović (1886–1914), autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, biće otvorena u sredu 22. oktobra 2014. godine, u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Kulturnog centra Inđija. Nakon uspešnog prikazivanja izložbe realizovane povodom obeležavanja stote godišnjice od smrti umetnice u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu (avgust – septembar 2014), i publika u Inđiji će moći da pogleda rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada autorke. Izlaganjem dela Danice Jovanović iz fondova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i nekoliko privatnih kolekcija, ambijentalna postavka u Inđiji prikazaće deo opusa, životni put, interesovanja i neostvarene snove jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.

 

CRTEŽOM NA SLIKU

Izložba crteža profesora Akademije umetnosti u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

  1. oktobar – 30. novembar 2014. godine

U četvrtak 30. oktobra u 19 časova, biće otvorena izložba profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu pod nazivom Crtežom na sliku, kao nastavak uspešne dugogodišnje međuinstitucionalne komunikacije sa Akademijom i još jedan projekat koji predstavlja nove umetničke vizije inspirisane delima iz kolekcije Pavla Beljanskog. Nova dela biće izložena u okviru stalne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, u neposrednoj blizini izvornih predstava u kojima su profesori Akademije pronašli nadahnuće. Kustos izložbe je Julijana Stojsavljević.

 

VIDOSAVA: Slikarka osobenog poteza

Edukativni program za decu

U okviru serije edukativnih programa za decu predškolskog uzrasta, od oktobra počinje program VIDOSAVA: Slikarka osobenog poteza, posvećen Vidosavi Kovačević (1889–1913). Tokom jeseni planirane su vanmuzejske interaktivne radionice Kustos u vrtiću, prilagođene potrebama dece predškolskog uzrasta i usklađene sa obeležavanjem 125 godina od rođenja Vidosave Kovačević. Nakon edukativnog pripremnog rada, obilaska muzeja, analize dela i priče o liku i životu poznate umetnice, kroz kompjuterske prezentacije i kreativni rad, deca će samostalno oblikovati radove na ovu temu. Po završetku radionice, biće realizovana istoimena izložba dečijih radova kao i bogat prateći program tokom trajanja izložbe. Koordinator projekta je Milica Orlović Čobanov.

IZDANJA SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG U NEDELJI SAJMA KNJIGA Sajamsko sniženje cena

             Tokom trajanja 59. Sajma knjiga u Beogradu (26. oktobar –2. novembar), sva izdanja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, su na specijalnom popustu. Po veoma popularnim, promotivnim cenama, u ponudi su reprezentativne muzejske publikacije. U poslednjoj nedelji oktobra Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će iz svoje bogate izdavačke ponude izdvojiti i dva najnovija izdanja zbirki – Likovne zbirke i Zbirke znamenja iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i ponuditi svojim vernim posetiocima po popularnim cenama.

 

Radno vreme:

Sreda – nedelja: 10–18h

Četvrtak: 13–21h

Ponedeljkom i utorkom zatvoreno.

Četvrtkom ulaz besplatan za individualne posete.

Uz obaveznu prethodnu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za osobe sa invaliditetom.

 

Slične vesti