12.8 C
Belgrade
01/04/2023
izložbe Srbija vesti

Oktobar u spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Dodirni i osetiGostovanje izložbe:

GOSPODIN PAVLE BELJANSKI

Kuća legata, Beograd     1–24. oktobar 2015.

 

Nakon premijernog prikazivanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, izložba Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965), autorki Jasmine Jakšić Subić i Marte Đarmati, biće predstavljena u Kući legata u Beogradu, u četvrtak, 1. oktobra u 19.30. Izložbu će otvoriti dr Jasna Jovanov upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Ovom izložbom Spomen-zbirka obeležava 50 godina od smrti velikog kolekcionara i diplomate, Pavla Beljanskog (1892–1965). Postavka, koja je izazvala veliku pažnju novosadske publike, prvi put prikazuje do sada manje poznate detalje iz biografije Beljanskog. O tome svedoče pisma, dopisnice, fotografije i drugi artefakti zastupljeni na izložbi, čijim se novim čitanjem i interpretacijom upotpunjuju saznanja o zanimljivom životu osnivača jednog od najreprezentativnijih legata na prostorima bivše Jugoslavije, kao i život građanske porodice, te kretanja u diplomatiji prve polovine XX veka. S tom namerom pripremljen je i prateći  program u vidu projekcija i autorskih tumačenja izložbe.

 

Novo gostovanje taktilne izložbe:

DODIRNI I OSETI: DESET UMETNIČKIH DELA

IZ KOLEKCIJE PAVLA BELJANSKOG

Narodna biblioteka Užice                                                                 6–31. oktobar 2015.

 

 

Taktilna izložba Dodirni i oseti: deset umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog, biće otvorena u Narodnoj biblioteci u Užicu, u utorak 6. oktobra 2015. godine.

Posle gostovanja u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu i velikog ineresovanja koje je pobudila kod posetilaca, taktilna postavka Spomen-zbirke do kraja oktobra biće predstavljena u Užicu, nakon čega će uslediti gostovanja u Valjevu i Lazarevcu. Projekat Dodirni i osteti, prateći primere dobre prakse kako u svetskim okvirima tako i u našem okruženju, zamišljen je kao pokušaj popularizacije muzeja kod osoba s invaliditetom. U želji da osobama sa stečenim ili urođenim nedostatkom čula pruži uvid u deo kolekcije koju je Pavle Beljanski zaveštao 1957. godine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je realizovala taktilnu postavku u saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović iz Novog Sada. Rukovodilac projekta je Milica Orlović Čobanov.

 

Izložba:

ARHITEKTURA BANAKA I ŠTEDIONICA

U BEOGRADU (1918–1941)

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog                                        24. septembar – 30. oktobar 2015.

 

            U toku je izložba Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu (1918–1941) autora Marka Stojanovića, realizovana u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog. Nakon prikazivanja u Galeriji Jugoexport-a u Beogradu, izložba je predstavljena i pred novosadskom publikom.

Izložba Marka Stojanovića, istoričara umetnosti iz Beograda, nastala je na osnovu diplomskog rada za koji je autor proglašen laureatom prestižne Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, za 2013/14. godinu. Izložba Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu (1918–1941), pruža osvrt na arhitekturu najznačajnijih novčanih zavoda izgrađenih u međuratnom periodu u Beogradu. Tema obrađuje njihovu finansijsku ulogu i moć koja se ogledala u monumentalnosti zgrada matičnih filijala, u čijem projektovanju učestvuju mnoge značajne domaće i inostrane arhitekte. Kustos izložbe je Milica Orlović Čobanov.

 

Prateći program:

Četvrtak, 1. oktobar, 19. časova: Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu – nekada i sada predavanje (arh. Anja Ivana Milić i istoričar umetnosti, autor Marko Stojanović)

 

Četvrtak, 8. oktobar, 19 časova: Motiv Hermesa / Merkura u arhitekturi banaka i štedionica

autorsko tumačenje izložbe (istoričar umetnosti Marko Stojanović)

 

Četvrtak, 22. oktobar, 19 časova: Arhitektura Metals banke u Novom Sadu

predavanje (arh. Milenija i Darko Marušić)

 

Četvrtak, 29. oktobar, 19 časova:

Finansijski i politički uticaj na formiranje međuratne bankarske arhitekture

autorsko tumačenje izložbe (Marko Stojanović)

 

 

Gostovanje izložbe

PAVLE BELJANSKI – PRIJATELJ UMETNIKA:

OLGA BOGDANOVIĆ

Zavičajni muzej, Ruma                                                                       7 – 24. oktobar 2015.

 

            Izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović, nakon Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, pred publikom u Rumi prvi put će predstaviti ličnost i stvaralaštvo beogradske slikarke Olge Bogdanović (1913–1993). Peta izložba iz ciklusa Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, posvećena prijateljskim vezama kolekcionara i umetnika čija je dela sakupljao, javnosti prikazuje život i stvaralaštvo do sada malo poznate beogradske slikarke Olge Bogdanović (1913–1993). Poreklom iz čuvene umetničke porodice Bogdanović iz Rume, Olga Bogdanović je bila aktivni učesnik u društvenim i kulturnim zbivanjima međuratnog Beograda, a njena pojava i slikarstvo negovali su građanski ukus na kojem je i Beljanski utemeljio svoju kolekciju. Izložba odražava kontinuitet u pravcu kontekstualizacije kolekcije Pavla Beljanskog u okviru vremena u kojem se formirala, te njenom novom tumačenju iz društveno-kulturološke perspektive. Autor izložbe je Ksenija Vasin, istoričar umetnosti. Kustos izložbe je mr Milana Kvas iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

 

Gostovanje izložbe

DANICA JOVANOVIĆ (1886–1914)

Kulturni centar „Kuća Vojnović Inđija“                                 21. oktobar – 12. novembar 2015.

 

Izložba Danica Jovanović (1886–1914), autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, biće otvorena u sredu 21. oktobra 2015. godine, u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Kulturnog centra Inđija. Ambijentalna postavka u Inđiji prikazaće deo opusa, život i istorijske okolnosti u kojima je stasavala i koje su dovele do tragičnog kraja jedne od najzanimljivijih srpskih slikarki s početka 20. veka. Uz dela Danice Jovanović iz fondova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i nekoliko privatnih kolekcija iz perioda od 1909. do 1914. godine, izložba obuhvata i dokumentarni segment u vidu reprodukovanih fotografija, lične prepiske, knjiga i bedekera koji dodatno ilustruju njen život. Stvaralački opus Danice Jovanović prvi put je predstavljen 1986. godine novosadskoj, a ubrzo potom i publici u Beški i Inđiji, monografskom izložbom slika i crteža autorke dr Jasne Jovanov. Usledile su još dve monografske izložbe 2003. i 2007. godine koje su prikazane i u Inđiji. Postavka iz 2014. godine upotpunjena je pojedinim novootkrivenim delima produbljujući prikaz ne samo slikarskog opusa Danice Jovanović, već i ličnosti umetnice. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

 

Slične vesti