1.6 C
Belgrade
01/02/2023
Esma Bandić Presing izdavaštvo promocije region vesti

Održani Međureligijski susreti u Sinju – promocija knjiga Esme Bandić

medjureligijski_susreti3Promocijom romana Esme Bandić i predavanjima ‘Multireligijski pogled mladih’  i ‘Sinjska bitka 1715. u svjetlu međureligijskog dijaloga’  su na Kašetarnici UPSUS-a održani Međureligijski susreti.

Zlata Paštar, profesorica sociologije i filozofije koja na zagrebačkoj Prvoj gimnaziji predaje Svjetske religije, naglasila je kako motiv svoga rada vidi u razvijanju empatije i odgoja mladih za suživot i toleranciju čime zajednički doprinose stvaranju kvalitetnijeg društva.

Fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, publici je dao novi osvrt na bitku za Sinj kroz predavanje „Sinjska bitka 1715. u svjetlu međureligijskog dijaloga“. Posebno se zaustavio na predaji o svjedočanstvu samih Turaka koji su za vrijeme opsade Sinja vidjeli jednu ženu kako hoda gradskim zidinama, pa su se te žene prepali i pobjegli ne osvojivši grad. Nadalje, sinjskoj predaji o Turskom viđenju Gospe, fra Domagoj je pristupio uzimajući u obzir i ono što pripadnici islamske vjere na osnovu Kur’ana s velikim poštovanjem vjeruju i govore o Isusovoj Majci. Naglasio je kako Sinjska bitka može postati prigoda za novi kršćansko – muslimanski dijalog koji u odnosu prema Isusovoj majci Mariji ima puno više dodirnih točaka, nego što se misli.

Na Kašetarnici su sinoć predstavljena i dva romana Esme Bandić ‘Misterija’ i ‘Tajna’. Romane je predstavio Milo Jukić, poznati bosanskohercegovački književnik,  novinar  i autor brojnih recenzija. ‘Teško je ukratko kazati nešto o knjigama Esme Bandić, one se ne mogu prepričati, pročitati u aoristu i ostaviti na polici da skupljaju prašinu, nego su knjige koje se čitaju cijeli život.’ Dodao je da oni koje vole Van Damma i Stalonea ili hitove u bilo kojem pogledu ne trebaju kupovati ove knjige jer nisu za njih.

Romane Esme Bandić objavio je Presing iz Mladenovca.

Esma Bandić, inače po ocu Sinjanka,  zahvalila se Sinjanima na toplom dočeku i rekla kako su  knjige pogodne za temu međureligijskih susreta jer se u njima ‘citiraju i isprepleću dijelovi Staroga zavjeta i  Kur’ana Časnog’.

‘Ove knjige sjedinjuju ljude svih religija zbog ljubavi u srcu koju svaki čovjek ima, te putu spoznaje do koje svatko može doći ako dublje pogleda u sebe.  Iako su knjige s različitim težištima, vode jednim putem – putem spoznaje, i na taj način ih treba čitat’, rekla je Esma Bandić.

Osvrnuvši se na večer u Kašetarnici, predsjednica Udruge za promicanje suvremene umjetnosti Božena Romac rekla je da joj je iznimno drago što je Kašetarnica 300 godina nakon sukoba postala mjesto susreta različitih svjetova, a to je i bio primarni cilj Udruge.

Večeras se u 19 sati nastavljaju radionice fotografije, filma i videa, keramike te modnog dizajna. Svi radovi nastali na radionicama bit će izloženi u prostoru Kašetarnice u petak 7. kolovoza od 21 sat.

Izvor: ferata.hr

Slične vesti