25.1 C
Belgrade
08/06/2023
Srbija vesti

Одржана редовна годишња и изборна скупштина Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша

У петак 03.02.2017. у Малој сали Нишког културног центра, одржана је редовна годишња и изборна скупштина Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша. Након што је усвојен извештај Председништва и финансијски извештај изабрани су нови чланови Друштва: Јелена С. Младеновић, књижевна критичарка и докторанткиња филологије на Филозофском факултету Универзитета у Нишу, Момчило Радић, преводилац, есејиста и билингвални песник настањен у Атини, Боривоје Угриновић, новинар, уредник РТС-а, и Мирјана Балтезаревић, песникиња.

Изабрано је ново Председништво друштва: Александар Костадиновић, Владимир Станимировић, Жељко Митић, Велибор Петковић и Далибор Поповић Поп. За чланове Надзорног одбора изабрани су Иван Цветановић, Драган Ј. Ристић и Зоран Пешић Сигма.

У живој дискусији, која је уследила, наглашено је веома лоше стање у култури, расправљало се о статусу књижевника и односу Државе и Града према културним делатницима и уметницима. Истакнуто је да Друштво и после деценија постојања и даље нема своје просторије и никакву подршку Града иако окупља најрелевантније нишке књижевнике, и с тим у вези најављена је конференција за медије на којој ће бити предочена стратегија „боље видљивости“ Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша, а градским институцијама бити скренута пажња на његову историју, значај и улогу.

По званичном завршетку седнице, одржан је први састанак новог Председништва на коме је за председника Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша изабран Велибор Петковић.

Жељко Митић,

члан Председништва Друштва

Slične vesti