5.1 C
Belgrade
01/12/2022
Bosna i Hercegovina Esma Bandić Presing izdavaštvo promocije region Srbija vesti

Održana promocija Petoknjižja „Ilham“ Esme Bandić

promocija esmaU Bošnjačkom institutu Fondacije Adila Zulfikarpašića u Sarajevu, 23. 9. 2014. u 14 sati, održana je prva promocija Petoknjižja ILHAM, autorice Esme Bandić.

Program je otvorio jedan od promotora, prof. Ermin Čelenka Skomoranin, čitanjem odlomka iz romana „Simfonija Historije“, nakon čega je moderatorica Aida Ramčić-Salkić, dipl. oec, svojim toplim izlaganjem vodila program promocije, uputivši na samom početku pozdrav iz Sarajeva i BiH izdavaču Predragu Milojeviću, glavnom uredniku Udruženja za afirmaciju kulture Presing iz Mladenovca.

Promotor prof. dr. Džemaludin Latić, govoreći o zbirci poezije „Kap uhvaćena u pehar ljubavi“, istakao je da ovaj divan predstavlja oživljavanje sufijske poezije za koju se smatralo da je potpuno umrla na ovom terenu, te da ovaj nesvakidašnji književni pothvat Esme Bandić zalužuje ući u historiju književnosti.

Filip Mursel Begović, urednik časopisa za kulturu i društvena zbivanja „Behar“, dao je prikaze romana „Misterija“, i zbirke pripovijesti „Potomcima dah za voljenja“, ističući neiscrpno bogatstvo sadržaja, forme i stilsko-jezičkih varijacija, kao i obilje simbolike u ovim djelima.

Ermin Čelenka Skomoranin, predsjednik Udruženja književnika „Abdulvehab Ilhamija“ iz Travnika, potrudio se prikazati cjelokupno petoknjižje prateći zajedničku nit ilhama, istaknuvši da je Esma Bandić „Spoznajom vođena i s Izvora Mudrosti napojena”, te da je siguran da će “njena nova književna ostvarenja, ostaviti dubok i jasan pečat ne samo njenom književnom imenu nego i svekolikoj svjetskoj književnoj baštini”.

Na kraju promocije autorica Esma Bandić, pročitala je odlomak iz romana na kojem trenutno radi, „Insani Kjamil“, s ciljem da odgovori makar djelomično na pitanje koje joj često upućuju, a to je da objasni čitaocima karakter svojih djela, time istučući ideju o neuništivosti duha.

Skupu se obratio i književnik Anto Zirdum, koji je svojim prisustvom doprinio uspjehu promocije, davši svoj dojam o nesvakidašnjem romanu „Misterija“, toplo ga preporučivši publici.

Promociji su prisustvovali pored Sarajlija i putnici iz Beograda, Zvornika, kao i gosti iz Travnika, koji su došli da podrže svoju sugrađanku i u Bošnjačkom Insitutu Fondacije Adila Zulfikarpašića.

Nakon prvog predstavljanja ovog neobičnog književnog pothvata naredni koraci se očekuju u Travniku u okviru manifestacije „Ilhamijini dani“.

Izvor: http://www.bosnjackiinstitut.ba/novost/3534/odrzana-promocija-petoknjizja-ilham-esme-bandic

Slične vesti