17.8 C
Belgrade
31/03/2023
rezultati konkursa Srbija

ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА НАГРАДУ „ДАНКО ПОПОВИЋ“ ЗА 2014. ГОДИНУ

 

vladan matijevicЖири за доделу књижевне награде „Данко Поповић“, у саставу Јован Делић, Александар Јовановић и Марко Недић, председник, детаљно је размотрио прошлогодишњу прозну продукцију савремених српских писаца у жанровима које је неговао Данко Поповић. На завршној седници, одржаној 2. јула 2015. године, критички анализирајући ужи избор кандидата сачињен на основу читања преко тридесет предложених нових књига приповедачког и романескног жанра, жири је једногласно одлучио да награду „Данко Поповић“, коју је установио Фонд Први српски устанак из Аранђеловца, за 2014. годину добије Владан Матијевић за књигу приповедака Пристаништа, у издању Агоре из Зрењанина.

Владан Матијевић је приповеткама у књизи Пристаништа и њиховом раскошном и поступно развијаном нарацијом, заснованом на психолошки и етички занимљивим, необичним и провокативним животним темама, савремену српску књижевност обогатио изразитим прозним сликама противуречне стварности нашег времена и мноштвом живописних портрета књижевних ликова. Његово наизглед једноставно приповедање, с функционалним преплитањем конкретних, имагинативних, препознатљивих и апсурдних животних призора и с посредним указивањем на сложене односе у данашњој стварности, сугестивно се потврђује као узбудљива критичка слика човековог положаја у свету несигурних моралних и интелектуалних вредности, у којем неостварени и усамљени књижевни јунаци постају његове прве и неминовне жртве. Прожете хумором и духовитим и инвентивним асоцијацијама на различите животне и литерарне теме, његове нове приповетке, као и претходне прозне књиге, у модерну српску књижевност уносе знатну дозу ведрине и критичности тако неопходне непосредном читалачком доживљају света у суморном и несигурном времену наше данашње стварности. Рукописом поузданог приповедача, коме су блиски и традиционални и модерни књижевни поступци, Владан Матијевић је књигом Пристаништа потврдио веома високо место које има међу савременим српским прозним писцима.

Награда добитнику биће уручена у Аранђеловцу на свечаности  “Разговори под липом Данка Поповића “ 21. августа 2015.године у 19 часова на отвореној сцени парка Буковичке бање.

Жири:

Јован Делић

Александар Јовановић

Марко Недић

Slične vesti