5.7 C
Belgrade
09/12/2022
rezultati konkursa Srbija

Odluka o dobitnicima titule „Ja, Krčedinac“

TRADICIONALNA TITULA “JA, KRČEDINAC“ PERI ZUPCU, RADI ĐURIČIN I GOJKU ĐOGU

Pesnici Pero Zubac i Gojko Đogo, kao i glumica Rada Đuričin, za svoje ukupno stvaralaštvo, ovogodišnji su dobitnici titule „Ja, Krčedinac“, koju dodeljuje Međunarodna likovna i pesnička kolonija Krčedin. Ovu odluku doneo je jednoglasno žiri u kojem su bili dobitnici ove nagrade iz prethodnih godina.

Pero Zubac je objavio više od trideset knjiga poezije. Pisao je scenarija, dramske komade, uređivao književne i umetničke časopise, sastavio je veliki broj antologija našeg pesništva, uređivao je na televiziji najpopularnije serijale za decu „Muzički tobogan“ i „Fore i fazoni“, realizovao je veliki broj multimedijalnih spektakala, a na njegove stihove komponovane su mnoge pesme. Zastupljen je u desetak stranih i više od pedeset domaćin pesničkih antologija, u čitankama i lektirama u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i nagrađivan je za svoj rad, u zemlji i inostranstvu. I danas mnogi osvajaju svoje nove ljubavi uz „Mostarske kiše“ Pere Zubca, legendarne ljubavne poeme, koja je u prevodu na ruski u Sovjetskom savezu objavljena 1988. godine u tiražu od 20 miliona primeraka.

Rada Đuričin, debitovala je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1958. glavnom ulogom u predstavi „Dnevnik Ane Frank“, a svoj prvi film „Osma vrata“ snimila je 1959. godine i do danas je u pozorištu, na televiziji, radiju i na filmu odigrala više od stotinu uloga. Veoma je aktivna i danas u JDP, čiji je član je ansambla od 1959. godine, kao i u drugim pozorištima širom Srbije. Nagrađivana je za svoj rad najvišim glumačkim, umetničkim i društvenim nagradama. Diplomirala je 1958. na Fakultetu dramskih umetnosti i 1961. na Filozofskom fakultetu u Beogradu srpski jezik i književnost.

Pesnik Gojko Đogo, obeležio je srpski književnost velikim broj pesama i knjiga koje je napisao, ali i svojim društvenim angažmanom. Tokom 80-ih godina prošlog veka se istakao kao disident i protivnik komunističkog režima, da bi zbog zbirke pesama „Vunena vremena“ koja je „vređala lik i delo Josipa Broza Tita“, osuđen 1981. godine na dve godine zatvora. Jedan je od trinaest intelektualaca koji su 1989. godine obnovili Demokratsku stranku. Neutešni je optimist, na život gleda sa vedrije strane. Za njega je Moma Kapor rekao da je „on čovek koji je zaboravio da ostari“. Zastupljen je u velikom broju domaćin i stranih pesničkih antologija, u čitankama i lektirama u Srbiji i nagrađivan je za svoj rad.

„Titulu JA, KRČEDINAC dobijaju svetski priznati i uspešni stvaraoci, prijatelji Krčedina, koji nastupaju na Likovnoj i pesničkoj koloniji Krčedin, i kada dobiju titulu sa ponosom i iz sveg glasa, mogu da kažu: JA, KRČEDINAC ! Krčedin, mogu da prihvate kao svoje mesto oslonca, kao stanište u kojem imaju nebesku podršku, gde ih svi vole i žele uspeh i sreću u životu, i da u Krčedin, mogu uvek doći, kao u svoju kuću. Titula JA, KRČEDINAC je večna“ – kaže se u zaključku žirija.

Dosadašnji dobitnici ovog tradicionalnog priznanja koje se dodeljuje od 2008. godine su i Minja Subota, Bora Dugić, Slobodan Rakitić, Radomir Andrić, Alberto García Teresa, Aleksandar Čotrić, Mirko Babić, Brana Crnčević, Bane Krstić i drugi.

Titula „Ja, Krčedinac“ ovogodišnjim laureatima biće uručena tokom ovogodišnje Četvrte međunarodne likovne i pesničke kolonije Krčedin 2011, koja se održava od 28. do 31. jula 2011. godine u Domu porodice Jakšić u Krčedinu.

ORGANIZACIONI ODBOR
ČETVRTE MEĐUNARODNE LIKOVNE I PESNIČKE KOLONIJE KRČEDIN 2011

Slične vesti