-0.4 C
Belgrade
29/03/2023
rezultati konkursa

Odakle zovem, Podgorica 2010

Početkom februara ove godine, Knjižara Karver, u okviru programa festivala Odakle zovem, Podgorica 2010, raspisala je konkurs u štampanim i elektronskim medijima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, za nagradu Vranac – Najbolja kratka prica 2010. Pokrovitelj konkursa i nagrada je, proizvođač vrhunskih crnogorskih vina najviše međunarodne reputacije 13.jul – Plantaže AD.
Konkurs je bio otvoren do 5. aprila ove godine. Tročlani žiri kojeg čine eminetni književni teoretičari i pisci iz regiona, imao je nevjerovatan zadatak – na konkurs je pristiglo 1650 priča, od čega je 1250 priča ispunjavalo propozicije date konkursom.
Ovaj nesvakidašnji odziv svjedoči da je konkus bio dostupan zaista najširoj javnosti u cijelom regionu. Međunarodnu književnu nagradu Vranac – Najbolja kratka priča 2010 ustanovili su knjižara Karver i Plantaže sa idejom da je potrebno na nov način promovisati savremeno stvaralaštvo i pokazati potrebu za stvaranjem novih “saveza” koji podstiču nastajanje umjetničkih djela.

U predgovoru knjige Enver Kazaz, teoretičar književnosti iz Sarjeva piše :

Upravo to okretanje malom, marginalnom, diskirminiranom, isključenom i autsajderskom obilježava ovu knjigu od tridest priča autorica i autora koje su izabrane između njih preko 1250 što su prispjele na ovogodišnji Karver-ov konkurs za priču sa govornog područja BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Pri tom, posatapokaliptični i postojugoslavenski prozni senzibilitet nov je u svakom pogledu u odnosu na zatečeno književno stanje. On ne pristaje na nacionalističkom ideologijom povučene kulturne i svake druge granice, odbija suačestvovati u produkciji tranzicisijke socijalne nepravde, ne vejruje u metanaracijski sistem neoliberalizma, a otkriva čitav niz novih identiteta koji se pojavljuju na socijalnim beznađem obilježenoj društvenoj pozornici. Govoreći u ime poniženih i uvrijeđenih drušvenih grupa i individua, taj novi senzibilitet okreće se od postmodernističke distopije kao utopizmu nove osjećajnosti, ka igri i treperenju emocija, jer su još jedino one ostale izvan dosega novih i starih ideoloških moćnika i njihovog vampirizma, bio on nacionalistički ili merkantilističko-konuzumeristički.

Konkurs za nagradu “Vranac – Najbolja kratka priča 2010“, koji je okončan 5. aprila 2010., izazvao je izuzetno interesovanje među prozaistima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.Na ovaj konkurs knjižare Karver iz Podgorice, najavljen u štampanim i elektronskim medijima širom regiona, čiji je pokrovitelj bio poznati proizvođač crnogorskih vina, javio se zapanjujući broj autora sa čak 1650 priča.
U prvoj selekciji, izabrano je 1250 priča koje su ispunjavale uslove konkursa.
Sada je, nakon nimalo jednostavnog zadatka, žiri u kojem su bili Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica, izabrao sledećih trideset autora najboljih kratkih priča:
Jelena Štetić (Zemun, Srbija),
Raša Kominac Radoslav (Beograd, Srbija),
Veljko Bosnić(Svilajnac, Srbija),
Marko Dejanović (Zagreb, Hrvatska),
Dudić Ilijaz (Tešanj, BiH),
Almir Alić (Tuzla, BiH),
Josip Mlakić (Gornji Vakuf, BiH),
Aljoša Ljubojević (Bjeljina, BiH),
Lana Bastašić (Banja Luka, BiH),
Edin Sarač (Heerenberg, Holandija),
Amir Alagić (Pula, Hrvatska),
Vedran Lopandić (Tuzla, BiH),
Dejan Ognjanović (Niška Banja, Srbija),
Damir Ocvirk (Pula, Hrvatska),
Hrustić Fuad (Gradačac, BiH),
Ksenija Kušec ( Zagreb, Hrvatska),
Jasna Žmak (Zagreb, Hrvatska),
Ivan Jovanović (Schererville, USA),
Damir Šabotić (Ilijaš, BiH),
Branko Dedić (Županja, Hrvatska),
Vladimir Basić(Zagreb, Hrvatska),
Ilija Đurović (Podgorica, Crna Gora),
Vjeran Kovljanić (Sisak, Hrvatska),
Pavle Zelić (Beograd,Srbija),
Franjo Janeš (Zagreb, Hrvatska),
Milan Marinković (Niš, Srbija),
Nastasimir Miško Franović (Petrovac, Crna Gora) i
Radmila Ercegovac (Novi Sad, Srbija).Priče autora iz užeg izbora biće štampane u posebnoj knjizi “Izvan koridora” koja će biti predstavljena na festivalu Odakle zovem. Festival se otvara 23. juna u Podgorici kada će biti saopšteno koji su autori dobili prve tri nagrade na ovom konkursu.

Slične vesti