35.8 C
Belgrade
16/07/2024
Bosna i Hercegovina region vesti

Objavljena knjižica „Najbolji filozofski eseji“

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia Banja Luka objavilo je novu publikaciju „Najbolji filozofski eseji“, koja sadrži tekstove koji su tokom 2021, 2022. i 2023. godine pristigli na konkurs za najbolji filozofski esej.

Publikacija je namijenjena nosiocima obrazovnog procesa koji stupaju na prvu stepenicu akademskog pisanja, kako učenicima, tako i profesorima, ali i ostalima koji se svojim angažmanom uključuju u naučne tokove akademske spisateljske zajednice.

Ova knjižica predstavlja tematski raznoliku, ali po analizi filozofskih problema jedinstvenu knjižicu, u kojoj možemo čitati argumentativne filozofske eseje dvanaest autora. Objavljena razmišljanja su prodorne analize velikih i teških tema, koje pak autori tekstova vješto uvezuju spoznajama iz različitih područja, da bi sve to zajedno predstavili putem svojih argumenata i kontraargumenata. Autentičnost koja krasi ove mlade autore rasvjetljuje njihovu slobodu življenja u istini i upravo stoga je ovakva jedna knjižica neophodna prilikom upućivanja u akademsko bavljenje filozofijom.

Autori zastupljeni u ovoj knjižici su: Tarik Čolić, Evita Bojkovac, Luka Đukanović, Lejla Bećirović, Zlata Veronika Bošnjak, Marko Pavlović, Kristina Marić, Ana Gogić, Nemanja Tubonjić, Dunja Babić, Aleksandar Pavlić, Nina Kurt. Recenzije su radili: doc. dr Lamija Neimarlija (Akademija likovnih umjetnosti, Univerzitet u Sarajevu), mr Miroslav Galić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci), doc. dr. sc Mate Penava (Odjel za filozofiju Sveučilišta u Zadru), Ana Galić, mr (Udruženje Sofia).

Konkurs za najbolji filozofski esej se raspisuje povodom Međunarodnog dana filozofije koji se obilježava svakog trećeg četvrtka u novembru. Učesnici konkursa su srednjoškolci (i studenti) državljani Bosne i Hercegovine. Konkurs za najbolji filozofski esej je organizovan uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Stručnoj i široj javnosti elektronska publikacija “Najbolji filozofski eseji“ dostupna je na linku:

https://udruzenjesofia.wordpress.com/wp-content/uploads/2024/06/najbolji-filozofski-eseji.-banja-luka-udruzenje-sofia-2024.pdf

U Banjoj Luci, 01.07.2024. godine

Ana Galić, predsjednik udruženja

Slične vesti