17.1 C
Belgrade
08/06/2023
region zemlja

Objavljen osmi broj časopisa Avlija

Iz štampe je izašao osmi broj časopisa za kulturu, književnost i društvene teme Avlija koji izlazi u Rožajama

Korice osmica (Custom)

 

Novi broj časopisa Avlija u rubrici Aktuelnosti donosi rezultate 1. foto konkursa portala Avlija.me. Rubriku Kultura i književnost otvara tekst Zorana Jankovića Poruka pjesnicima, zatim slijede brojni tekstovi posvećeni stogodišnjici od rođenja Ćamila Sijarića, sjećanje na sarajevskog pjesnikaMejlija povodom tri vijeka od njegovog rođenja, sjećanje na Aleksu Šantića povodom 145 godina od rođenja, sjećanje povodom sto godina od rođenja Envera Čolakovića dok se Misera Suljić-Sijarić osvrnula na književno djelo Ahmeta Hromadžića povodom devedeset godina od njegovog rođenja i deset godina od smrti.

Pored intervjua sa Farukom Dizdarevićem objavljen je i njegov portret koji je uradio akademski slikar Nail Ćelović. U rubrici Proza objavljene su priče Ćamila Sijarića Priča za 1001 noćMilenka Stojičića Sijarićev dukatSlobodana Boškovića priča iz izgubljenog rukopisa Noći Al-KadraRama Markišića Priče o tri generacije časnih ljudiSanele Halković JamaVlada Kudića Ruška i Sovjete Grubešić Kamenom na kamen. Od poezije objavljene su pjesme Medžazija Opis Starog mostaDerviš-paše Bajezidagića Gazel o Mostaru, Alekse Šantića NeretvaSkendera Kulenovića Tarih za Stari most u Mostaru,  Pera Zubca Aleksa se vraća iz rajaMiša Marića Sa Aleksom Šantićem, zatim dvije pjesme Dragana Nedimovića Čekam i Vrata kao i tri pjesme Zaima Azemovića iz nove stihozbirke.

U rubrici Književna kritika Faruk Dizdarević piše o simbolici prirode i prirodnih pojava u književnom djelu Ćamila Sijarića. U rubrici Kulturna baština objavljeni su tekstovi Abdulaha Talundžića Ferhadija džamija u Banjoj Luci, dva rada Aide Šarac Stari most u Mostaru i Alifakovac groblje u Sarajevu dok Fatih Hadžićpiše o Tuzanjskim stanovima na Pešteri.

U rubrici Znameniti Bošnjaci Mersada Nurudina Agović piše o Mehmedu Džemaludinu Čauševiću. Za rubriku Historijske teme Amar Škrijelj je priredio tekstove o dr Mehmedu Spahu, zatim o pada bosanskog kraljevstva pod osmanlijsku vlast, osnivanju prosvjerno-kulturnog društva Gajret, vijeku od rođenja heroja Ljuba Čupića i dvije decenije od Bošnjačkog sabora kada je vraćeno na historijsku pozornicu ime Bošnjak za muslimansko-bošnjački narod. U rubrici Sjećanja evocirane su uspomene na Stari most u Mostaru koji je srušen 9. novembra 1993. godine. Tim povodom levhu – kaligrafski rad u obliku Starog mosta od prvih sedam kur’anskih ajeta za časopis Avlija je uradila prva žena kaligrafkinja u Bosni i Hercegovini Mersada Nuruddina Agović.

Objavljeni su eseji Alije Džogovića Alija Đerzelez – mit i stvarnost II dio i Alije i Suade Džogović A šta ti je to književnost. U rubrici Umjetnost Mirza Luboder piše o slikarstvu Zećira Lubodera.  U novoj rubrici pod nazivom Stari tekstovi objavljen je rad Hamdije Pozderca Dobrosusjedski odnosi kao temelj bosanskohercegovačkih identiteta. Tema osmog broja časopisa Avlija su odnosi između muslimana šija i sunija pod sjenkom aktuelnog rata u Siriji.

U rubrici Sa knjižarskih rafova predstavljene su knjige prof. Mirsada Hadrovića Vakufi u Beranama koju je izdala rožajska Avlija, monografija mr Halila Markišića Kulturno-istorijska baština plavsko-gusinjskog kraja u izdanju podgoričkog Almanaha dok je Suada Džogović predstavila knjigu dr Safeta Kalača Marketing – koncept brendiranja proizvoda i usluga.

Novi broj je ilustrovan sa 15 starih crnobijelih fotografija Sarajeva iz privatne foto arhive Zorana Jankovića rođenog Sarajlije koji od 1993. godine živi u Beogradu.

Na internet portalu Avlija.me će tokom septembra i oktobra biti objavljeni svi tekstovi iz novog broja časopisa Avlija.

 

Slične vesti