10 C
Belgrade
06/12/2022
časopisi Crna Gora vesti zemlja

Objavljen deseti broj časopisa ,,Avlija’’

U Rožajama je objavljen deseti broj časopisa za kulturu, književnost i društvene teme ,,Avlija”.

S obzirom da je na konkursu pristigao veliki broj radova časopis je brže nego je planirano predat u štampu tokom vikenda. Radovi autora koji nijesu zastupljeni u printanom izdanju časopisa biće objavljeni na portalu u narednih 15 dana. Takođe i radovi autora zastupljenih u časopisu biće objavljeni na portalu tokom mjeseca maja. Zastupljeni autori u časopisu će do kraja maja dobiti na kućnu adresu časopis ”Avlija” broj 10.  Zahvaljujemo se svima koji su poslali svoje radove uz nadu da ćemo nastaviti saradnju.

korice.10.broj (Custom)

Časopis otvara tekst Zorana Jankovića ,,Cijela Tuzla jednu kozu muzla’’, a iz književne zaostavštine nedavno preminulog akademika Alije Džogovića objavljen je rad ,,Put u Poeziju’’. U novom broju objavljen je  intervju sa pjesnikom Rasimom Ćelahmetovićem čiji je portret uradio arheolog Savo Derikonjić, dok je u novoj rubrici ,,Zaboravljeni pisci’’ predstavljen bosanskohercegovački književnik Derviš Sušić i njegov roman ,,Uhode’’.

Deseti broj ,,Avlija’’ donosi prozu Rasima Ćelahmetovića, Rama Markišića, Veljka Bosnića, Milana Jovanovića, Jasmina Ibranovića, Dragiše Erakovića, Vitomira Ćurčina, Sanele Halković i Armina Huseinovića. Objavljena je poezija Ćamila Sijarića, Alije Džogovića, Rasima Ćelahmetovića, Miljane Stefanović, Bele Isović-Džogović, Zdravke Babić, Slobodana Ž. Obradovića, Jelene Petrović, Vladana Lalovića, Ivana M. Petrovića, Radojke Ušurel, Dragice Beke Savić, Radojice Perišića, Miloša Živanovića, Ljiljane Đuić, Zorke Čordašević i Zijada Pandura.

Književni kritičar Faruk Dizdarević piše o cjelokupnom književnom djelu Ćelahmetovića. U rubrici ,,Kulturna baština’’ Sulejman Aličković piše o nekropolama u pešterskom selu Pružanj dok Besim Agić piše o kuli Alaj-bega u selu Laholo i otkriva značenje rasprostranjene izreke o ,,Alaj-begovoj slami’’.

Od znamenitih Bošnjaka predstavljeni su Mehmed ef. Handžić o kome piše Mersada Nuruddina Agović dok o životu Meda ef. Pećanina piše Besim Agić.

Objavljeni su eseji Alije Džogovića ,,Falco Peregrinus’’, Miloša Ristića ,,Fragmentarno o poeziji Ćamila Sijarića’’, Mehmeda Meše Delića ,,Mak Dizdar o sevdalinkama’’ i Suade Džogović ,,Teza o sukobu civilizacija – produžetak hladnog rata’’.

Avlija donosi i rad iz antropologije Mislave Zuppa Rašić pod nazivom ,,Lefebvreove kontradikcije u Proizvodnji prostora’’. Od umjetnika su predstavljeni akademski slikar Aldemar Ibrahimović i Enes Čelosmanović E Che koji se bavi fotomontažom.

U novom broju objavljen je tekst iz 1889. godine u kome Ljudevit Taloci piše o značenju imena Bosna. Tema desetog broja časopisa Avlija je Bosna i Hercegovina u kontekstu aktuelnih građanskih protesta. Novi broj ,,Avlije’’ krase fotografije stare Sjenice.

Na kraju časopisa predstavljene su dvije nove knjige mr Halila Markišića Rožaje slikom i riječju kroz stoljeće i Rožajski kraj – putovanje kroz foto-albume, zatim knjiga Bibliografija Rožaja do 2013. godine, autora Osmana Z. Kurpejovića, Nove i najnovije pjesme Redžepa Nurovića kao i stara i nova izdanja rožajske Avlije.

Slične vesti