4.4 C
Belgrade
01/12/2022
časopisi region vesti

OBJAVLJEN 15. BROJ ČASOPISA “AVLIJA“

U 15. broju časopisa za kulturu, književnost i društvene teme ‘’Avlija’’ koji izlazi u Rožajama na 300 strana pored nagrađene i izabrane najbolje proze i poezije u regionu za 2016. godinu: Ernada Osmića, Sanje Radulović, Aleksandre Milić, Milorada Kostića, Marina Pelaića, Petra Jovanovića, Vedrana Volarića, Vukosava Bojovića, Mila Radovog, Fuada Hrustića, Maja Danilovića, Jelene Jevđenić, Dušana Mijajlovića Adskog, Mirele Bašić, Vesne Radović, Amele Mustafić i Zijada Pandura objavljena je i proza Slobodana Ž. Obradovića, Rama Markišića, Ahmeta Ademagića, Stojane Garović-Magdelinić i Mirele Bašić, zatim izabrana poezija Miraša Martinovića, Slobodana Ž. Obradovića, Vinke Perišić, Safete Osmičić, Đura Maričića, Dajane Lazarević, Mirele Bašić, kao i po jedna pjesma Emira Bajrovića i Ediba Šaljića.

U novom broju ‘’Avlije’’ predstavljen je književni rad Miraša Martinovića kroz intervju, putopis, esej kao i izbor poezije o kojoj pišu Božena Jelušić, Luko Paljetak i Gordana Leković. Autoportret Martinovića za časopis ”Avlija” je uradio akademski slikar Aldemar Ibrahimović.

U rubrici ‘’Zaboravljeni pisci’’ Safet Hadrović Vrbički piše povodom 110 godina od rođenja i 30 godina od smrti Radovana Zogovića. Mirela Bašić piše o romanesknom opusu Nedžada Ibrišimovića, Senada Đešević o narodnim lirskim pjesmama Plava, dok Dušan Milijić i mr Avdo Nurković pišu o najpoznatijem književnom djelu Ivana Mažuranića.

Halil Markišić piše o natpisima na Bećiragića kuli u Plavu kao i o znamenitoj ličnosti Zuferu Musiću, Omer Kalač piše o ženskoj narodnoj nošnji rožajskog kraja, a Osman Kurpejović na osnovu arhivske građe donosi rad o mineralnim izvorima u Rožajama.

U rubrici ‘’Bošnjački kalendar’’ zastupljeni su tekstovi povodom 90 godina od rođena Rejhana Demirdžića, 85 godina od rođenja i 20 godina od smrti Alije Isakovića, pet godina od smrti Dženane Buturović, 110 godina od rođenja i 50 godina od smrti Hamida Didara, 45 godina od smrti Abdurezaka Hivzi Bjelevca, 30 godina od smrti Alije Nametka, 35 godina od smrti Saliha Alića, 45 godina od smrti Ahmeda Muradbegovića, 105 godina od smrti Osmana Đikića i 85 godina od rođenja Alije Kebe.

U ovom broju su objavljena i sjećanja na Vejsela Dacića, Selima Ganića, Blagoja Nišavića i Ismeta Markovića Plavnika o kojima pišu Adnan Dacić, Nermin Neno Zejnelagić, Sanela Adrović i dr Šefket Krcić.

Slijede prikazi knjiga ‘‘Kulturne vrijednosti Plava’’ i ‘‘Islamska epigrafika Plava i Gusinja’’ Halila Markišića, fotomonografije ‘‘Rožaje pod Hajlom’’ Dženisa Nurkovića, ‘‘Krvave staze’’ Ali Dacija, ‘‘Elma i vrh igle’’ Rasima Gutića, ‘’Priče sa one strane života’’ Ediba Šaljića, ‘‘Sebi stranac’’ Selvije Ferizović, ‘‘Ključ’’ Mirsada Hadrovića i ‘‘Zaštita okoliša sa aspekta islama’’ dr Ragiba es-Serdžanija u prevodu Afana Latića.

Tema 15. broja časopisa ‘’Avlija’’ je ‘’Evropski muslimani’’ u kontekstu dvodecenijske antimuslimanske i islamofobične propagande većine medija što je dovelo do toga da se Evropljani muslimani i muslimani migranti poistovjećuju sa teroristima što zlokobno podsjeća na 20-te i 30-te godine 20. vijeka i medijsku satanizaciju evropskih Jevreja. Da li će EU prihvatiti mogućnost da se jednoj vjerskoj grupi ponovo stavi traka oko ruke – u ovom slučaju traka zelene boje sa polumjesecom i zvijezdom?

Svi tekstovi iz časopisa će tokom februara i marta biti publikovani i na portalu Avlija.me.

Slične vesti