4.4 C
Belgrade
01/12/2022
region Srbija

Obeležen početak „Smederevske jeseni“

U okviru 124. turističko-privredne manifestacije „Smederevska jesen“ održan je tradicionalni defile gradskim ulicama, prvi put razdvojen od primopredaje ključeva grada Smedereva i zvaničnog otvaranja manifestacije, koji su na programu u petak.

Prvobitno zamišljena kao smotra lokalnih vinara i proizvođača grožđa, „Smederevska jesen“ je odavno prerasla okvire sajma poljoprivrednih proizvoda.

Podsetimo, prva izložba grožđa i vina u Smederevu održana je 1888. godine na gradskom pristaništu.

Defile u savremenoj varijanti pojavio se početkom 20. veka i godinama je povorka, na čelu sa despotom i despoticom, išla duž Karađorđeve ulice i završavala u Tvrđavi ili na Gradskom trgu. Od ove godine, osim prepoznatljivih, smederevskim ulicama u kilometarskoj koloni šetali su i neki novi likovi.

„Naziv programa „Trenutak sadašnji“, sugeriše šta smo imali nameru da pokažemo – Smederevo danas, od brojnih kulturnih manifestacija koje grad organizuje, Tvrđava teatra, Smederevske pesničke jeseni, Nušićevih dana, PatosOFFiranja, preko sporta koji je takođe zastupljen na brojnim događanjima u gradu, do privrede koju možete da vidite na danas otvorenom sajmu“, rekao je autor scenarija defilea Vladimir Kida Dasukidis.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević prethodno je najavio nameru da defile preraste u karneval, pa su zato danas u gostima bili predstavnici Evropskog udruženja karnevalskih gradova.

U današnjem defileu, koji su pratile hiljade Smederevaca i njihovih gostiju, glavnom “džadom” prošli su poznati likovi iz ovdašnje istorije, uključujući i srpske velmože, Nušića, Turke, Ugare, Mletke, bicikliste, motoriste, KUD-ove i sportska društva.

U takozvanom “drugom delu” ili karnevalskom, našli su se i gosti iz srpskih gradova i varošica koje su već upisani u listu karnevalskih gradova – mažoretkinje iz Leskovca, „Lamazonke“ iz Lazarevca, ali i pirati sa Kariba, odnosno, iz komšijskog Požarevca i oni najslađi, oko 400 mališana iz Predškolske ustanove „Naša radost“.

IZVOR: TANJUG

Slične vesti