19.2 C
Belgrade
29/05/2023
Srbija vesti

O atomima rukavice i vazduha – web premijera poetskog filma “Udah 2”

U okviru web magazina “E-plakat“ premijerno je predstavljen poetski film „Udah“, peti po redu iz omnibusa „Video V. Poezija“ beogradske pesnikinje i video umetnice Natalije Ž. Živković.
Prema navodima autorke, „film “Udah 2” odslikava poetiku njene zbirke poezije “U aorti mog srca” i govori o želji da se Svet spozna onakav kakav je zaista, bez predrasuda i tokom života usvojenih struktura.”
Kako autorka objašnjava – “mi mislimo da rukavica ima svoju ivicu a ako to pogledamo na nivou atoma uvidećemo da se u jednom trenutku atomi rukavice mešaju sa atomima vazduha oko nje, i da granica ne postoji. Uprkos tome, naš mozak opaža rukavicu kao odvojenu od vazduha: “mislimo da ne postoji kac-rukavica, tj, pola kaciga a pola rukavica, mislimo da između predmeta jasna je granica”.
Filmska slika je u skladu sa tekstom – dva krilata bića upecala su u reci upitnike i, pitajući se o verodostojnom pogledu na Svet, hodaju rečnim kejom trudeći se da njegove elemente upotrebe na netipičan način, da razlabave ukorenjene obrasce u kojima ih poimamo”.
Omnibus “Video V. Poezija” Natalije Ž. Živković zasnovan je na knjizi “U aorti mog srca” iste autorke (“Nagrada Risto Ratković za mlade autore” u konkurenciji zemalja regiona ex-Ju). Filmovi iz omnibusa su nagrađivani na filmskim festivalima i prikazivani na više televizija.
“E-plakat” je blog magazin posvećen prezentaciji najrazličitijih umetničkih formi i individualnih umetnika. Cilj magazina je svakodnevno objavljivanje novosti iz sveta umetnosti i dizajna, ali i promocija malih i još uvek nepoznatih umetničkih imena, pronalaženje izuzetnih dela na samom njihovom početku.

Link do filma “Udah 2”: http://www.youtube.com/watch?v=dQsfVqxydo4
Originalni članak na “E-Plakatu”: http://eplakat.rs/o-atomima-rukavice-i-vazduha/

Slične vesti

1 comment

O atomima rukavice i vazduha – web premijera poetskog filma “Udah 2” : Mlad Grad | Sremska Mitrovica | Portal mladih Grada Sremska Mitrovica 19/01/2012 at 11:12

[…] Konkursi regiona | Pročitajte vest na sajtu izvora window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); […]

Comments are closed.