6.7 C
Belgrade
03/02/2023
festivali Hrvatska vesti

NUS 2013 – izvještaj sa zatvaranja festivala

nusDruga polovica NUS-a bila je posvećena video radovima odnosno filmovima i književnosti, te teatru koji je na žalost otkazan zbog bolesti glavnog glumca. Organizatori su se potrudili da u programu bude zastupljeno što više različitih umjetnosti jer je NUS ipak festival suvremene umjetnosti, a ne samo izložba u Multimedijalnom kulturnom centru.

Tako je u utorak Dom mladih na dva sata imao kino dvoranu –puštene su projekcije četiri filma po izboru Hrvoja Zuanića. Osim najavljenih naslova, publika je imala priliku pogledati i kratki film Sabonis, rad autora Igora Jelinovića i Tomislava Luetića koji je sredinom prosinca osvojio Grand Prix Kvarnerske revije amaterskog filma. Neobičnu glavnu protagonistkinju glumi poznato lice, Antonija Šitum, jedna od volonterki NUS-a. Prisutne su najviše dojmili potresni dokumentarcI – pakistanski Saving face i haićanski Baseball in the time of colera. Dojam odličnih filmova i nije mogao pokvariti ni promrzli amfitetar MKC-a koji se, kao i uvijek, nije mogao zagrijati.

Predstava najavljena za srijedu navečer je zbog bolesti glumca nažalost otkazana pa je publika ove godine ostala uskračena za kazališni dio programa, pa se nadamo da će nam i treći NUS ponuditi takvo nešto, kako bi se „iskupio“.

Zadnji dan NUS-a bio je posvećen književnosti,pa se tako u petak u 20 sati hostelu Golly&Bossy održala zanimljiva tribina pod nazivom: NUS 2013. / Čiji je tabu?

a) njihov
b) moj
c) naš
d) tvoj
e) vaš
f) ničiji

Autorica ovog dijela programa je Katja Grcić.

U raspravi su sudjelovalidr.sc.Nebojša Lujanović – sociolog i teoretičar književnosti, predavač na Filozofskom fakultetu u Splitu, autor zbirke kratkih priča i tri romana,kao i niza eseja, putopisa, recenzija i znanstvenih radova teBojan Krištofić, mag.art. – slobodni dizajner, ilustrator, teoretičar stripa, kritičar, višegodišnji suradnik „Zareza“ i pripravnik pri Hrvatskom dizajnerskom društvu u Zagrebu.

+ pisci čije su autorske fragmente koje su ustupili na temu tabua interpretiratli studenti glume pri Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Na tribini se se razgovaralo o interpretaciji tabua kroz suvremenu književnost i strip kao specifični oblik vizualne narativne umjetnosti, a nije se mogla izbjeći ni tema aktualnog plakata za predstavu Fine mrtve djevojke. Publika se rado uključila u raspravu, a na kraju je imala priliku uzeti i arhivski primjerak Zareza te samo za ovu prigodu tiskanog Fanzina Dišpet.

Nakon programa, publika se ostala zabavljati i raspravljati o onome što su čuli na tribini, uz glazbu DJ Gilda

NUS se definitivno pokazao kao događaj potreban gradu Splitu, zanimljiv širem spektru publike što se dalo vidjeti po broju posjetitelja izložbe ali i popratnog programa. Tjedan suvremene umjetnosti u Splitu, u kojoj je publika imala priliku vidjeti kako umjetnici prikazuju tabue kroz skoro sve vrste umjetnosti, je završio, a publici ostaje da nastavi razbijati tabue u društvu kako bi na treći NUS došli otvorenog uma za novu temu.

Slične vesti