2.9 C
Belgrade
01/02/2023
satira Srbija

„Novosti“ petnaesti put raspisale konkurs za novinsku satiru

IME Jovana Hadži-Kostića, legende jugoslovenskog novinarstva, humoriste, koji je pune tri decenije svojim “trnovima” zasmejavao svekoliku ovdašnju javnost, sačuvano je u nazivu konkursa za novinsku satiru, koji su upravo, petnaesti put, raspisale “Novosti”.

Čovek koji je aždaju probo trnom, zbog čega bi ga valjalo proglasiti za sveca, kako je jednom prilikom izjavio Vlada Bulatović Vib, Hadži-Kostić je od početka šezdesetih do 1995. ispisao i pravo u metu zabo čak šezdeset hiljada “trnova”. Rubrika skrivena iza ove bockave skraćenice nosila je ime “Tako Reći Nezvanično”, a sam autor rado ju je nazivao “tane” – Jovanovo tane.

PREDLOZI Kandidate tokom trideset dana od raspisivanja konkursa (9. septembar) mogu predlagati pojedinci, redakcije, udruženja, izdavači, žiri, a pismeno obrazložene predloge treba da upute na adresu redakcije “Večernjih novosti”.

Prvi novinar ovenčan Oktobarskom nagradom (1984), dobitnik gotovo svih novinarskih i humorističkih priznanja, proslavio se upravo legendarnom rubrikom TRN, koja je dosledno kritikovala i ismevala naše naravi, postupke i pojave. Međutim, kako se o Hadži-Kostiću govorilo: “U njegovim žaokama nema zle volje i namere, niti težnje da budu recepti sa univerzalnim rečima. Vrsno satiričko pero ni sebe ne štedi podsmeha, zato mu čitaoci veruju… Podvig je u novinarstvu sa tako malo reči i na duhovit način iskazati pravičnost, poštenje i humanost.”

A satiričar je svoju hiperproduktivnost objašnjavao rečima: “U Jugoslaviji se svakog dana dogodi više od pet gluposti, koliko može da stane u TRN”.

A ko će od sledbenika Hadži-Kostićevih na trnovitoj stazi srpske satire ove godine poneti prestižno priznanje sa imenom slavnog prethodnika odlučiće i ove godine petočlani stručni žiri. Prvi se njime okitio Rade Jovanović 1996, a do danas su nagradu poneli i Petar Pajić, Branislav Petrović, Milivoje Glišić, Ranko Guzina, Aleksandar Baljak, Bogdan Tirnanić, Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić, Radivoje Bojičić, Bojan Ljubenović… Upravo će prošlogodišnji laureat, Ljubenović, biti jedan od članova žirija, koji će odlučiti o ovogodišnjem dobitniku, uz Rastka Zakića, Slobodana Simića, Dragana Uskokovića i Aleksandra Čotrića.

Slične vesti