15.7 C
Belgrade
25/03/2023
region vesti

Novo izdanje nagrađene zbirke „U aorti mog srca“ Natalije Ž. Živković

Iz štampe je izašlo novo, srpsko izdanje zbirke pesama „U aorti mog srca“ Natalije Ž. Živković u aranžmanu beogradske kuće „Pešić i sinovi“. Zbirka, inicijalno objavljena u Crnoj Gori kao nagrađena regionalnom ex-Ju „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“, odsada je dostupna i u knjižarama u Srbiji.

Na knjizi je zasnovan omnibus kratkih filmova „Video V. Poezija“ iste autorke. Filmovi iz omnibusa prikazivani su na filmskim i književnim festivalima u regionu ex-Ju kao i na RTV Plus i RTV Vranje.

Zbirka “U aorti mog srca” odlikuje se bogatstvom i svežinom slika, neposrednošću jezika i autentičnošću emocija, lepotom neočekivanog, i razigranošću protkanom ozbiljnim promišljanjem Sveta i Života.

Jedna od glavnih niti zbirke – detinje nasuprot mudrom/drevnom – istaknuta je prizorom deteta u stoletnoj šumi na koricama (rad Marka Radosavljevića), te istu suprotnost potcrtava recenzija Vladimira Vukomanovića „O mudrosti deteta“.

O KNJIZI:

Pesnički glаs Nаtаlije Ž. Živković je blаgi glаs koji dolаzi iz večitog letа, iz bаjkovitog аmbijentа u kome je sve u punom smislu živo, veselo i vedro. U tom svetu, koji može biti i ovаj nаš svet, udаh je korаčаti ulicom, govoriti i pevаti. Vreme je uvek sаdаšnje; telo je poklonjeno i nije tаmnicа; poklonjen je svet – nismo u njegа bаčeni; poklonjene su boje i biće se u tim bojаmа šаreni. Otud u njenoj jedroj lirici, kojа dečjom rukom skicirа idilu, odjekuju smeh i kikot, ponаvljаju se trk i skаkut, otud u njimа često prisutnа vedrinа pesničkog humorа.
Vladimir Vukomanović

Čitalac se svаkаko neće pokаjаti аko se ovom čudesnom malom plesu prepusti zаtvorenih očiju, otvoren zа novo, jedinstveno iskustvo jedne poezije kojа lutа od Preverа do Rаdovićа, okrzne Kаfku rаmenom, nаkloni se pred Ujevićem te zаpleše s belim Alisinim zecom.

Nađa Milković Ćuruvija


Osnovni utisak koji imamo o poeziji Natalije Ž. Živković je zapravo lakoća. Dok čitamo mi kao da „unosimo“ u sebe „reči pune vazduha“, i baš taj utisak jeste ono što je pesnikinji svojstveno – stih poput vazduha, to je njen lični pečat. I baš zato, s pravom se može reći da je ova poezija tako osvežavajuća: čitalac je, jednostavno, oslobođen težine.

Marijana Nikolajević

KRATKI FILMOVI IZ OMNIBUSA „VIDEO V. POEZIJA“  ZASNOVANOG NA KNJIZI:

Osećajna braćahttp://www.youtube.com/watch?v=2MYhCKVW35Y

Udah http://www.youtube.com/watch?v=xqvXz6P3n1o

Nauka o ulicihttp://www.youtube.com/watch?v=zjhZbLTgp0s

 

O AUTORKI:

Natalija Ž. Živković (1982, Beograd) je pesnikinja i video autorka, koja prepliće oblasti književnosti i videa.
Zbirka  poezije „U aorti mog srca“ objavljena u izdanju festivala „Ratkovićeve večeri poezije“ (2010, Bijelo Polje), kao rukopis nagrađen (prvom) „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“ u konkurenciji zemalja regiona nekadašnje Jugoslavije.
Autorka je omnibusa „Video V. Poezija“ (2010.) od sedam kratkih filmova zasnovanih na pesmama iz zbirke „U aorti mog srca“. Filmovi su prikazivani na filmskim i književnim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, kao i na RTV Vranje i RTV Plus.  Poetski film „Nauka o ulici“, deo omnibusa, osvojio je treću nagradu na manifestaciji „Zimski bioskop“ u Bačkom Petrovcu.
Više puta finalistkinja nekoliko festivala mladih pesnika u konkurenciji zemalja regiona nekadašnje Jugoslavije. Uži izbor za nagradu „Mladi Dis“. Dramski komad „Smrt i život Aleksandra Puškina“ izveden u Ruskom domu, Bgd.  U okviru projekta Mreža kreativnih ljudi objavila elektronski roman za tinejdžere „Putujuće pozorište Genijalci“.
Objavljivana u književnim časopisima, zbornicima i antologiji.

 

PRODAJNA MESTA:

Knjižara „Delfi“, Resavska 33 (u SKC), Beograd

Knjižara „Srpska književna zadruga“, Kralja Milana 19, Beograd

Knjižara „Stubovi kulture“, Knez Mihailova 6, Beograd

Knjižara „Inicijal“, Knez Mihailova 35, Beograd

Internet kupovina – sajt izdavača www.pesicisinovi.co.rs , a uskoro i u e-knjižari Most www.knjizara.com

Slične vesti