5.4 C
Belgrade
05/12/2022
časopisi Crna Gora vesti

Novi brojevi časopisa “Avlija“

   Rožaje – U izdanju Bošnjačkog društva kulture „Avlija” iz Rožaja izašao je peti i šesti broj istoimenog časopisa za kulturu, književnost i društvene teme. U petom izdanju se između ostalog može naći in memoriam Rajku Glibu, književniku preminulom ove godine. U kulturnoj rubrici Miljenko Jergović piše o tridesetogodišnjici od smrti Meše Selimovića. Žarka Radoja, piše o filmu „Bez naslova” Bora Kontića, a Minela Hodžić se osvrnula na petogodišnjicu od smrti istoričara dr Mustafe Memića. Suada Džogović prenosi biografiju i bibliografiju akademika BANU, Alije Džogovića. U listu su objavljene pjesme Ćamila Sijarića, Ilijasa Dobardžića, Ahmeda Muradbegovića, Branke Vojinović-Jegdić, Rajka Gliba, Avda Nurkovića, Selve Šabotić-Ramčilović i Dragana Stodića, kao i proza Nikole Simića Tonina, Miloša Ristića i Miftara Adžemija. Zastupljeni su i radovi Alije Džogovića, dr Elme Temim, Amara Škrijelja, Suade Džogović i Lahire Duraković koja čitaoce podsjeća na 20 godina od paljenja sarajevske Vijećnice. Časopis sadrži i eseje dr Omera Hadžiselimovića i Envera Dizdara. Tema petog broja su i „Evropski muslimani” a predstavljena je prva knjiga Fatiha Hadžića “Džamije Sandžaka“, i najavljeno skoro izdavanje drugog dijela foto-monografije „Staro Rožaje”.
U šestom broju „Avlija”, između brojnih priloga, prenosi tekst o naučnom skupu u Podgorici „100 godina od odlaska Osmanlija sa Balkana”. Miljenko Jergović se osvrće na nedavni intervju sa glumcem Borom Stjepanovićem i sjećanja vezana za predratni život u Sarajevu. Emir Isović je za šesti broj časopisa uradio portret pisca Redžepa Nurovića čiji je intervju objavljen u ovom broju. Zastupljena je proza Mikice Ilića, Emine Jusufović, Mirjane Kapetanović, Elvedina Nezirovića, Zorana Jankovića, Slobodana Zorana Obradovića, Nikole Šimića Tonina, Huseina Bašića, Rama Markišića, kao i poezija Redžepa Nurovića, Tatjane Vujović i Slobodana Zorana Obradovića. U rubrici – književna kritika, Alija Džogović piše o knjizi Saladina Burdžovića „Hessen via Montenegro”, a u rubrici Kulturna baština, objavljeni su radovi Hamdije Kreševljakovića „Gazi Husrev – begova džamija” i Hamida Dizdara „O postanku sevdalinke”. Amar Škrijelj piše o Husejnu Husagi Čišiću…

   Objavljeni su eseji Nikole Šimića Tonina: ‘’Gospođa Slavuj’’ i Suade Džogović: ‘’Bošnjačka književnost i pozicija žena u njoj’’, kao i nastavak rada akademika Alije Džogovića: ‘’Šta jeste a šta nije u toponomastici’’, a direktor Albanskog instituta za islamsku misao i civilizaciju dr Ramiz Zekaj piše o položaju islamskog obrazovanja u Albaniji. Tema šestog broja časopisa ‘’Avlija’’ je terorizam, a od novih knjiga su predstavljene: ‘’Čujem šum, prijatelja ne vidim’’ koja je nastala kao neautorske bilješke El-Hasana El-Basrije koju je izdao Odbor Islamske zajednice Rožaje, a takođe su najavljene još dvije nove knjige u izdanju rožajske ‘’Avlije’’: ‘’Elementi materijalne i duhovne kulture Bošnjaka u Sandžaku‘’ autora Fatiha Hadžića i ‘’Bošnjački kalendar – dogodilo se na današnji dan’’.

Izvor: Dnevne novine Dan

Slične vesti